23948sdkhjf

Brancheforening: Banker burde forbydes at opkræve negative renter

Efter Nationalbankens rentesænkning i sidste uge har Nordea, som de første sendt regningen - plus lidt ekstra - videre til deres erhvervskunder med indestående i bankerne.

Løsningen er, ifølge SMVdanmark, at politikerne, i hvert tilfælde i en periode, bør forhindre bankerne i at have negative indlånsrenter for deres små erhvervskunder. Det siger SMVdanmarks vicedirektør Jakob Brandt.

- Med negative renter burde bankerne endevende dansk erhvervsliv for at finde investeringer, de kan anbringe pengene i, så de opnår en rente, der er bedre end de -0,75 pct., som de skal betale i Nationalbanken. Men vi oplever nærmest det modsatte, når vi snakker med vores medlemmer. Det er ikke blevet betydeligt lettere at låne penge, end det var under finanskrisen. Vores medlemsanalyse viser, at 25 pct. af de små og mellemstore får nej, når de søger om lån i banken. Og det er jo et kæmpe paradoks, siger Jakob Brandt, og fortsætter:

- Hvis bankerne havde den fulde udgift som følge af negative renter, ville hver en bankrådgiver blive bedt om at finde lokale virksomheder med interessante forretningsplaner at låne ud til. Men når de kan sende regningen for den negative rente direkte videre til virksomhederne, så fortsætter de blot med at hobe kapital op i Nationalbanken - stik mod hvad man ønsker at opnå med en rentenedsættelse.

Bankerne saboterer økonomien
Økonomisk teori siger, at når renten sættes ned, så bliver kapital billigere for virksomhederne. Dermed bliver udgiften til at låne mindre. Så bliver flere forretningsplaner rentable, og aktivitetsniveauet stiger i økonomien. Det giver flere jobs, mere forbrug og et behov for at sætte renten op igen, for ikke at få overophedning af økonomien. Det er dette kredsløb, bankerne ødelægger, når en rentenedsættelse ikke øger investeringerne, mener Jakob Brandt.

- Vi må begynde at tænke helt anderledes i den situation, vi i dag er i, hvor bankerne ikke kan udfylde det behov for distribution af kapital, som samfundet har behov for, siger Jakob Brandt.

- Vi har i størrelsesordenen 900 mia. kr. stående på danske indlånskonti. Penge som ikke skaber værdi. De skal ud i virksomhederne og arbejde. Men som vi ser det, så er bankerne ikke i stand til i tilstrækkelig grad at formidle den nødvendige kapital mellem dem, som har overskud, og dem som har brug for det, siger han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125