23948sdkhjf

HI 2019: Egatec har fået et ekstra løft

Et af de helt store trækplastre på HI-messen har uden tvivl været automationsvirksomheden Egatec, hvor man både kunne se og prøve et exoskelet.

- Der har været enorm interesse om det - der har stået horder af mennesker rundt her og kigget på det, fortæller administrerende direktør Mads Nychel fra Egatecs stand.

Exoskelettet er udviklet og produceret af italienske Comau, som er ejet af Fiat, og traditionelt har udviklet robotter til bilindustrien. For år tilbage besluttede de sig for, at de ville ud til et bredere marked, og det har blandt andet resulteret i exoskelettet, som de har brugt seks år på at udvikle.

- Vi er i kategorien passiv exoskeleton, og det vil sige, at de udelukkende er baseret på et mekanisk koncept, så der er ikke nogen batterier eller noget til at drive det, forklarer Mads Nychel, og fortsætter:

- Det er designet og konstrueret for at aflaste medarbejdere ved ensidigt, gentaget arbejde, og det aflaster med op til 70 pct. af løftebyrden.

Udover at medarbejderen skånes ved tunge løft, vrid og lignende, peger Mads Nychel også på andre fordele.

- Det har også en holdningskorrigerende funktion, så man holder ryggen ret. Man kan simpelthen ikke bøje ryggen, når man skal lave et løft. Der er faktisk også kommet nogle uafhængige undersøgelser, der viser nogle ret heftige produktivitetsforbedringer ved at bruge det. I nogle af dem havde de op til 102 pct. produktivitetsforbedringer. Sidst men ikke mindst bliver kvaliteten af arbejdet også bedre, fordi man er mindre træt og laver færre fejl, forklarer Egatec-direktøren.

Der findes kun ganske få exoskeletter på markedet, og måske netop derfor oplever Egatec så stor opmærksomhed.

Men der er dog et stykke vej til, det bliver en storsællert, fortæller Mads Nychel.

- Det er jo ny teknologi, og det tager lidt tid, men vi har da solgt et par håndfulde i Danmark. Vi har også lavet en model, hvor man kan leje det, men der har vi desværre kun tre sæt, og vi er desværre henne i marts, før vi har et ledigt.

- Men til gengæld har det været godt til at åbne døre ved store virksomheder, hvor vi ellers ikke er inde. Og der viser vi dem selvfølgelig også, hvad vi ellers har inden for robotter og automation, slutter Mads Nychel.

Se mere om messen Artiklen er en del af temaet HI 2019.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094