23948sdkhjf

Danfoss i Flensborg siger nej til overenskomst

I Danmark har industrikæmpen Danfoss overenskomster på alle deres fabrikker. Men  på Danfoss Silicon Power i Flensborg afviser virksomheden at tegne overenskomst for de omkring 150 produktionsfolk med IG Metall, der er fagforening inden for industrien i Tyskland. Det skriver Fagbladet 3F.

- Når vi henvender os til ledelsen og spørger om en overenskomst, får vi at vide, at de ikke vil have en aftale. At det er ufleksibelt. Men det er selvfølgelig godt for en moderne virksomhed at have en overenskomst. Og det er godt for de ansatte, så de ved, hvad de kan forvente at få i løn, siger Michael Schmidt, der er lokalformand i IG Metall Flensburg.

På Danfoss Power Electronics i Gråsten er de lokale tillidsfolk kritiske over for, at Danfoss giver den kolde skulder til den lokale fagforening:

- Det undrer mig meget, at virksomheden ikke vil tegne overenskomst. Det skal den selvfølgelig gøre uanset om det er i Danmark, Tyskland, Kina eller et andet land. Det behøver ikke være aftaler magen til vores, men det skal være efter tyske vilkår, siger fællestillidsrepræsentant Preben Storm.

Pressechef hos Danfoss, Mikkel Thrane, bekræfter, at virksomheden ikke ønsker at skriver under overenskomst med IG Metall:

- Vi ønsker at skabe de bedste arbejdsvilkår for alle vores medarbejdere, og det mener vi, vi har, siger han.

Mikkel Thrane oplyser også, at virksomheden altid har fundet en ”fornuftig aftale” i forhandlingerne med deres lokale ”Betriebsrat”.

Betriebsrat er et organ for medarbejdere på en virksomhed i Tyskland. Det er lovbestemt og kan forhandle mindre områder som flekstid, men ikke tegne egentlige overenskomster med arbejdsgiverne. Og medlemmer af et Betriebsrat er ikke nødvendigvis medlemmer af en fagforening.

- Fordi man har et Betriebsrat er det ikke det samme som, at man er dækket af en overenskomst, siger Anna Ilsøe, lektor ved FAOS og ekspert i tysk arbejdsmarked.

Ifølge Moritz Schramm, lektor ved Institut for Kulturvidenskaber ved SDU, kan medarbejderne i et Betriebsret følge med i virksomhedens udvikling, sikre den enkelte ansattes rettigheder med videre.

- Men det er to forskellige ting; fagforeninger har formelt set intet med Betriebsräte at gøre, selv om de praktisk forsøger at gøre deres indflydelse gældende igennem Betriebsräte, forståeligt nok, siger Moritz Schramm.

Danfoss oplyser også, at kun et mindretal blandt de tyske ansatte er med i den lokale fagforening

- Derfor har vi ikke fundet grund til at gå i forhandlinger med IG Metall, siger Mikkel Thrane.

Ifølge Michael Schmidt har fagforeningen fået mange nye medlemmer de seneste måneder, hvilket er grunden til de aktuelle henvendelser om overenskomst.

Han oplyser også, at Danfoss har overenskomster på en række andre af deres fabrikker i Tyskland.

I Tyskland er kun omkring 20 pct. af lønmodtagerne medlem af en fagforening. I Danmark er det omkring 65 procent.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109