23948sdkhjf

Nyt dansk instrument checker boltspænding

Århus-virksomheden R&D har udviklet et måleværktøj, der på en let måde kan kontrollere, om store bolte er spændt korrekt

Som mangeårig bolteansvarlig hos Vestas har det altid generet Flemming Selmer Nielsen, at man ikke havde et enkelt og effektivt måleinstrument til at måle opspændingen i de bolte, som holder et vindmølletårn på plads.

Da han blev ansat i ingeniørvirksomheden R&D i Århus, begyndte han derfor så småt at udvikle det produkt, som han havde savnet.

Nu er produktet Bolt-Check lanceret på Husum Wind-messen, og måleinstrumentet er blevet godt modtaget af vindindustrien.

Ultralyd
Instrumentet kan ved hjælp af ultralyd måle boltenes forlængelse under tilspænding.

- Vi måler boltens længde, før den bliver spændt, og så måler vi boltens forlængelse. Den forlængelse kan omregnes til klemmekraft, siger Flemming Selmer Nielsen.

Han har udviklet det ny produkt sammen med salgschef Søren Schmidt Kellenberger, som også har en baggrund i vindmølleindustrien.

De to og flere andre medarbejdere hos R&D har arbejdet på udviklingen i 10-11 måneder, før de kunne præsentere produktet.

Direkte måling
- Hvis man bruger en momentnøgle eller et trækværktøj, så er der jo tale om indirekte målinger af klemmekraften. Vores måling måler direkte på boltenes forlængelse. Det er en væsentlig forskel, siger Flemming Selmer Nielsen.

Den direkte måling giver langt større nøjagtighed end eksempelvis momentnøgler.

- Det betyder, at vi kan tillade os at spænde boltene noget hårdere, end hvad der ellers er muligt. Det kan betyde, at vi kun behøver én enkelt efterspænding af boltene. Ofte må vindmøllevirksomhederne ud i en tredje tilspænding. Så vores udstyr kan spare en efterspænding, og samtidig har man dokumentation for, at boltene faktisk er, hvor de skal være, siger Flemming Selmer Nielsen.

Dårlig tilspænding har ifølge ham været skyld i flere vindmøllehavarier gennem tiden.

Med det nye system fra R&D bliver opspændingen uafhængig af operatøren.

- Det er Bolt-Check, der styrer tilspændingen, og hydrauliknøglen styres helt af Bolt-Check.

Hver bolt bliver målt
Det er hver enkelt bolt, der bliver målt, for man kan ikke gå ud fra, at alle bolte har samme længde.

- Hver bolt har et unikt fingeraftryk. Alle de store bolte er varmeformede. Derfor kan der være tolerancer på op til flere millimeter i længden.

- Vi sætter en lille ID-tag på hver bolt. Langt senere kan vi skanne den ID, og så får vi boltens oprindelige længde oplyst. Det betyder, at vi kan følge boltesamlinger over tid. Det er unikt for vore metode, at boltene kan bruges, som de er. De skal ikke have nogen special forbehandling, siger Flemming Selmer Nielsen.

Måler på eksisterende bolte
Bolt-Check bliver også tilbudt som en avanceret løsning, hvor det bliver muligt at måle på ibrugtagne bolte uden at skulle løsne dem.

- Det kan være på et vindmølletårn, som har været i drift i 15 år. Der kan vi gå ud og bestemme opspændingen. Det gør vi ved, at vi kombinerer ultralyd med en mekanisk måling af bolten. De måler ikke ens, hvilket vi benytter til at bestemme boltens forspænding, men de måler ens på en ubelastet bolt. Vi er i gang med at patentere den løsning, fortæller Flemming Selmer Nielsen.

Han fik ideen til kombi-målingen midt om natten.

- Jeg vågnede klokken ét om natten og havde ideen til målingen, og så sov jeg ikke mere den nat, griner han.

Læs mere om: R&D
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141