Gibotech på norsk: Dansk robot skal løfte frossen fisk
En af Norges store fiskefabrikker får nu installeret et nyt palleteringsanlæg fra danske Gibotech. Anlægget skal være med til at forbedre arbejdsmiljøet og nedbringe sygefraværet.
Det skriver Gibotech i en pressemeddelelse.
Manuellle løft
På fiskefabrikken i det vestlige Norge er sække med frossen fisk indtil nu blevet håndteret manuelt, når de skulle tømmes. Med sække på mellem 25 og 75 kg har det været hård kost for de ansatte med øget risiko for sygdom og arbejdsskader til følge.
Arbejdstilsynet i Norge anbefaler ikke enkeltløft på mere end 25 kg, og selvom medarbejderne løfter de tungeste blokke sammen to og to, vil det stadig overstige den anbefaling.
Ledelsen på fabrikken ønskede derfor at automatisere ensidigt gentagende arbejde for at forbedre arbejdsmiljøet for medarbejderne, nedbringe sygefraværet og overholde de generelle anbefalinger om tunge løft.
- Udover at optimere produktionen, ville ledelsen også gerne sikre, at medarbejderne fik de bedste forudsætninger for at udføre deres opgaver. Vi skulle derfor finde en måde at minimere ensidigt gentagende bevægelser og give et bedre arbejdsmiljø, så fabrikken samtidig kunne overholde de gældende anbefalinger, lyder det fra Mikkel Bjerregaard, CSO hos Gibotech.
Væk med både tunge løft og affald
Opgaven blev altså at udvikle en løsning, hvor det i stedet er en robot, der flytter og tømmer sækkene med frossen fisk for at skåne medarbejderne for de mange tunge løft hver dag.
Løsningen blev et robotanlæg, der løfter sækkene op på en vippeplade, hvor sækkene skæres op og fjernes med robot. Herefter fører rullebaner den frosne fiskeblok videre til en optøningstank. På den måde skånes medarbejderne for de tunge løft, samtidig med at effektiviteten øges og konkurrenceevnen forbedres.
- Det har lige fra starten været et spændende projekt, hvor arbejdsgiveren har haft fokus på arbejdsmiljøet. Der kan være mange grunde til, at man vælger at tage robotter ind i produktionen, men her har det givet rigtig god mening at forbedre medarbejdernes arbejdsforhold og fjerne nogle af de helt tunge processer, siger Mikkel Bjerregaard, CSO hos Gibotech, der også forventer, at processen bliver mere forudsigelig med hensyn til både hastighed og kapacitet.