23948sdkhjf

Kasper vil være Danmarks bedste industriteknikker

Kasper Bloch Mathiasen
Industritekniker
20 år
Herningsholm Erhvervsskole og Gymnasier
AB Inventech

Industriens Uddannelser tæller ned til DM i Skills 2020 med en stribe portrætter af konkurrencedeltagerne i industriens fag. Her fortæller de, hvorfor de valgte deres uddannelse, hvad der gør deres arbejde fedt, og hvordan de forbereder sig til konkurrencen.

Hvad fangede din interesse ved uddannelsen?

- Jeg startede faktisk på elektrikerlinjen, fordi jeg synes, at programmering er mega spændende. Allerede efter første uge af forløbet kom vi ud og besøge de andre uddannelser. Jeg spurgte læreren hos industriteknikerne, hvad de lavede. Vi snakkede blandt andet om 3D-tegninger, og læreren viste mig både CNC-maskiner og tegneprogrammer. Jeg synes, at det var spændende, at man først kunne lave tegningerne og bagefter gå ud i værkstedet og lave sin idé til virkelighed. Det virkede ret fedt, så det valgte jeg at satse på.

Hvilke opgaver kan du bedst lide på din arbejdsplads?

- Når man skal lave noget nyt. At få en udfordring. At prøve sig frem. I det hele taget når man får nogle opgaver, hvor man skal tænke ud af boksen. Svendene er gode til at sige ”du kan gøre det på den her måde, men du kan også prøve dig frem”. Det lærer man meget af.

Har du et eksempel på en opgave, der var udfordrende?

- Jep. Da der kom en kæmpestor aksel ind, som var knækket. Akslen var fra en tårnfræser, sådan en til at lave vindmølletårne. De kom ved middagstid og sagde ”den skal være færdig i morgen tidlig” - det er jo dyrt at have sådan en til at holde stille. Så satte jeg mig med programmeringen og prøvede at optimere så meget som muligt, så vi kunne nå at aflevere emnet igen inden deadline klokken 6 morgenen efter.  

- Jeg endte med at være på arbejde i mange timer. Jeg var også ved at være godt træt, før jeg var færdig. Men det var en fed oplevelse, og det var fedt, at de gav mig lov! Akslen var trods alt omkring 30.000 kr. værd. Der sker hele tiden nye ting, det er et meget innovativt fag.

Hvilke udviklinger inden for dit fag synes du er særligt interessante?

- Det må være 3D-print. Der er mange industriteknikere, der er bange for, at det kommer til at stjæle vores jobs. Jeg tror nu bare, at det bliver til en del af vores job, fordi det kommer til at gøre vores arbejde meget nemmere.

- Der sker hele tiden nye ting, det er et meget innovativt fag. Jeg lærte for eksempel om en fremgangsmåde, der hedder dynamisk fræsning på skolen. Det vidste de ikke noget om på min arbejdsplads, men da jeg kom tilbage fra skolen, var de gode til at sige, ”du har jo nok lært noget, er der nogle ting, vi skal prøve?” De er virkelig gode til at tage mod nye input.

Hvad dyster en industritekniker i til DM?

- Man får en tegning af et emne, det vil sige den genstand, man skal fremstille, og så har man syv-otte timer til at lave det. De første 40 minutter må man ikke bruge CNC-maskinerne, så dem bruger man på at programmere. Der er mange forskelige ”religioner” inden for CNC-programmering, folk gør det forskelligt fra skole til skole og virksomhed til virksomhed, så opgaven kan løses på 1.000 forskellige måder.

- Efter 40-60 minutter er man som regel klar til at sætte side et af emnet i produktion. Mens maskinen afvikler side et, kan man gå i gang med at programmere side to. Der er jo ingen grund til, at maskinen holder stille.

Hvad bliver den sværeste del af konkurrencen?

- Det bliver nok at holde hovedet koldt, også selvom der er publikum og dommere på. De tegninger, vi får, er meget komplicerede og fyldt med mål, så man bliver hurtigt blind af at kigge på dem. Det handler virkelig om at finde en ende, og så tage den derfra.  

Gør du noget særligt for at forberede dig?

- Jeg træner mega meget. Jeg har adgang til alle de programmer, vi skal bruge. Så selvom jeg ikke kan bruge maskinerne, så kan jeg stadig træne tegning og programmering. Det hjælper også, at min ven Dennis, som fik andenpladsen ved regionsmesterskabet, også skal med til DM. Jeg er virkelig glad for at have ham til sparring.

- Det er jo også fantastisk at have en ven med, når man ankommer til Bella Center i København!

Artiklen er bragt i samarbejde med Fremstillingsindustrien.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125