23948sdkhjf

Fremtidens vedligehold bliver digitalt

Der ligger store gevinster i at flytte vedligehold af maskiner og anlæg over på en digital tvilling. Grundfos har taget de første skridt

Der er penge at hente for maskinproducenter, når de kaster sig over digital overvågning og dataopsamling i realtid af de produkter og anlæg, som sendes på markedet.

Sådan lyder det fra EDRMedesos landechef Mark Milton, der peger på, at selve fremstillingen af et produkt ofte er den mindste udgift i produktets levetid.

- Mange producenter ser i dag ikke deres produkter igen, når de først har forladt fabrikken. Servicering og vedligehold bliver typisk håndteret af en tredjeparts-servicevirksomhed, og det betyder, at producenterne går glip af en betydelig del af indtægterne gennem et produkts livscyklus, siger Mark Milton, der vurderer, at udgifterne til drift og vedligehold ofte nærmer sig 70-80 pct. i det samlede udgiftsbillede.

Derfor handler det ifølge landechefen om at bruge maskindata på en måde, der giver producenten mulighed for at optimere vedligeholdet og skræddersy serviceaftaler og tænke i digitalt vedligehold gennem en digital tvilling.

- Kunden slipper for at betale for unødvendigt vedligehold, og produktionsvirksomheden, som jo kender produktet indefra og ud, kan udføre service på produktet, vel at mærke før det eventuelt går i stykker og resulterer i driftstop, påpeger Mark Milton.

Grundfos er med i front
Grundfos er i følge EDRMedeso en af de danske virksomheder, der er længst fremme med digitale tvillinger. Grundfos udstyrer nemlig deres pumper med sensorer, der opsamler data. Disse data flyttes op i skyen og derfra videre til virksomhedens simuleringsmodel og digitale tvilling. Dermed er Grundfos i stand til at træffe bedre beslutninger i forhold til både kunder, vedligeholdelse og produktudvikling. Denne simuleringsbaserede udvikling forkorter produktionsprocesser, når man arbejder med virtuelle prototyper og ikke fysiske prototyper.

For Grundfos er digitale tvillinger så vigtigt et område, at virksomheden i 2019 donerede 12 mio. kr. til Aarhus Universitet, der således har kunnet åbne AU Centre for Digital Twins, som skal understøtte udviklingen af såkaldt intelligent co-simulering af fysiske systemer i realtid, altså digitale tvillinger.

Ifølge Mark Milton er selv de førende virksomheder som Grundfos dog fortsat i den tidlige fase, når det handler om digitale tvillinger:

- Jeg er helt overbevist om, at den abonnementsbaserede model, vi i dag kender fra vores private forbrug af for eksempel streamingtjenester, også vil blive normen blandt de store industrivirksomheder. Mange virksomhedskunder ønsker ikke længere at eje et givet produkt. De har brug for at have adgang til et produkt, som altid fungerer, og som altid følger med udviklingen og giver dem den bedste ydelse på markedet. Det er dér, produktionsvirksomhederne kommer til at konkurrere i fremtiden, siger Mark Milton.

Artiklen er en del af temaet Data og digitalisering.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094