23948sdkhjf

"Komponenter skal have digital identitet"

Jern & Maskinindustrien har talt med en af de centrale personer i udviklingen af den tyske Plattform Industrie 4.0

Arbejdet med få komponenter og maskiner til at tale sammen på tværs af lande og virksomheder skrider fremad. Den tyske organisation Plattform Industrie 4.0 forsøger at drive udviklingen fremad, både i Tyskland og i hele verden.

- Vi skal have sat en digital tvilling på alle produkter, siger Michael Hoffmeister, executive expert digital business hos Festo.

Han står centralt i arbejdet hos Plattform Industrie 4.0. Han er nemlig højre hånd for Festos tekniske direktør Frank Melzer, der er formand for Plattform Industrie 4.0’s styregruppe.

- Der er mange, der arbejder på at nå mod målet, men vi må da erkende, at der stadig er en lang vej, før der er digitale tvillinger på alle komponenter, siger han.

I dag er situationen, at det kan være svært at kommunikere data mellem maskiner og komponenter.

- I dag bliver man nødt til at bearbejde data manuelt for at få forskellige enheder til at kommunikere, siger Michael Hoffmeister.

- Alle komponenter på tværs af producenter skulle gerne få deres digitale navneplade, som identificerer dem over for andre komponenter. Så vi skal distribuere de digitale tvillinger sammen med de virkelige produkter, siger han og uddyber.

- Når vi får en digital tvilling for hver komponent, så kan vi meget lettere lave simulering af nye anlæg. Det betyder, at vi kan øge hastigheden, hvormed vi udvikler nye produkter. Vi tror på, at vi vil se meget mere simulation af produktionsanlæg i fremtiden. Teknikere og udviklere vil først prøve tingene af i det virtuelle rum, siger Michael Hoffmeister.

Sætte et system sammen
Når man kan give forskellige komponenter forskellige egenskaber, så vil det hjælpe til at sætte et system sammen.

- En komponent kan måske have en egenskab, der hedder "jeg kan blive betjent af mennesker", eller "jeg kan bearbejde stål", eller "jeg kan bore huller". Når man så sætter de forskellige komponenter sammen, kan softwaren se, om det samlede system kan løse den opgave, som skal løses.

- Vi deler en maskine eller en komponents egenskaber op i simple bits af informationer, og på den måde kan beskrive dem.

Internationalt samarbejde
Det er ikke kun i Tyskland, at der foregår et fælles arbejde på tværs af producenter gennem Plattform Industrie 4.0. Der foregår ifølge Michael Hoffmeister også et stort internationalt samarbejde om at få komponenter til at tale sammen.

- Vi samarbejder med USA, Europa og også med Kina og Japan. Alle store virksomheder har i dag en udfordring med at få forskellige komponenter til at tale sammen, så det er i alles interesse, at vi får nogle retningslinjer og standarder, siger han.

Magasinet Digital Produktion var inviteret til Barcelona af Festo sammen med journalister fra hele Europa.

Artiklen er en del af temaet Data og digitalisering.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081