Lokale maskinfabrikker fodret med faglige fif
For at få flere virksomheder til at melde sig ind i de forskellige supportteams omkring uddannelserne til industritekniker og værktøjsmager på erhvervsskolerne rundt i landet skruer non-profit organisationen Industritekniker.nu op for den faglige inspiration på møderne.
Den nye model blev afprøvet for nyligt på Aarhus Tech under opstartsmøde for supportteamet omkring erhvervsskolen.
Det oplyser Industritekniker.nu i en pressemeddelelse.
Alternativ afspænding
DAMRC, Seco Tools, Edstrøms Værktøjsmaskiner og CNC-programleverandøren Cimco var de virksomheder, som skulle levere de faglige input og give de fremmødte virksomheder den rette inspiration til at forbedre deres produktion.
Administrerende direktør fra spåntagnings- og videnscenteret DAMRC i Herning, Klaus B. Ørskov, lagde ud med at orientere om VSR-teknologien (Vibratory Stress Relief), som er en alternativ løsning til behandling af restspændinger (stress eller residual stress) i metaller.
Det kan bruges på emner fra 50 kg til 250 tons. VSR virker ved vibrationer i stedet for varme og er derfor både økonomisk og miljømæssigt en meget interessant teknologi, der i nogle tilfælde kan reducere omkostningerne til afspænding med 70-90 pct.
- Alene energiforbruget ved VSR er normalt 97-99 pct. mindre end ved varmebehandling, så denne teknologi kan således både gavne bundlinjen og miljøet på samme tid, sagde Klaus B. Ørskov.
Han havde dog flere input med til de fremmødte industrivirksomheder.
Måler maskiners dynamik
Blandt andet berettede DAMRC-direktøren om Tool Stick Out Optimization, som er en teknik, der er på udviklingsstadiet hos DAMRC og handler om det optimale værktøjsudhæng for skærende værktøjer. Baggrunden er, at i modsætning til den normale opfattelse af, at det korteste udhæng altid er det mest stabile, har man hos DAMRC påvist, at længere udhæng i flere tilfælde kan være vejen til en øget stabilitet.
Dette er stadig et meget komplekst område at forstå og beregne, men DAMRC præsenterede under arrangementet en undersøgelse, der viste, at en forlængelse fra 62 til 74 mm på et demoværktøj betød en så stor forøgelse af stabiliteten, at der kan forventes en produktivitetsforøgelse til lige omkring det dobbelte.
- Vi kan på nuværende tidspunkt allerede bruge denne viden i forbindelse med optimeringsarbejde i industrien. Men der er behov for yderligere udvikling, inden teknologien bliver let og hurtig at anvende i industrien, sagde Klaus B. Ørskov.
Forbedret spåntagning
Herefter fortsatte programmet ude i Aarhus Techs produktionslokaler ved den 5-aksede Haas-maskine, UMC-750. Her demonstrerede Seco Tools, leverandør af skærende værktøjer og systemer, forskellige bearbejdningsstrategier. Fællesnævneren er, at de alle kan forbedre produktiviteten markant på den spåntagende maskine.
Uddannelsesleder Søren Madsen fra Aarhus Tech var begejstret for arrangementet og håber, der nu er basis for at få skabt et østjysk supportteam - og at kendskabet til uddannelsen som industritekniker får et løft.
Industritekniker.nu planlægger lignende arrangementer hos de andre supportteams, blandt andet hos Syddansk Erhvervsskole i Vejle, hvor det første supportteam i øvrigt blev stiftet for fem år siden.