Stena Recycling skal genanvende udtjente køleskabe for Carlsberg
Carlsberg vil med bæredygtighedsprogrammet Together Towards Zero blandt andet eliminere CO2-udledninger fra sine bryggerier samt reducere CO2-fodaftrykket i hele værdkæden med 30 pct. i 2030.
Realisering af klimaambitionerne kræver partnerskaber, og et af dem har bryggerigiganten nu indgået med Stena Recycling, som miljørigtig skal bortskaffe udtjente køleskabe.
– Vi går ned i mindste detalje for at nå vores 2022-mål om 100 pct. vedvarende energi og 50 pct. CO2-reduktion på vores bryggerier og ambitionen om af reducere CO2-fodaftrykket i hele værdkæden med 30 pct. inden 2030. Der er - ikke mindst energi- og klimamæssigt - god fornuft i at skifte de hidtidige køleskabe ud med nye, mere driftssikre og miljøvenlige køleskabe, og nu har vi sammen med Stena Recycling en god plan for, hvad der skal ske med de gamle, ineffektive og nedslidte køleskabe, der forsvinder fra supermarkeder og barer, siger Thomas Hansen, warehouse manager, Carlsberg.
Høj sporbarhed
Partnerskabet mellem Carlsberg og Stena Recycling indebærer, at samtlige udfasede danske Carlsberg køleskabe årligt afhentes, neddeles og sorteres i mange forskellige fraktioner. Stena Recycling sikrer, at gennemsnitligt 98 pct. af materialet fra hvert eneste udtjente køleskab genvindes og efterfølgende indgår i en bred vifte af nye produkter.
– Der er styr på alle dokumenter hos Stena Recycling, som er auditeret efter gældende ISO-standarder på området. Samlet set oplever vi, at sporbarheden er i top. Det giver os sikkerhed for, at vores udtjente køleskabe kommer tilbage i loopet, og at vi dermed bidrager til en mere bæredygtig udvikling også på det felt, siger Thomas Hansen.
Fakta: Køleskabes genanvendelsesgrad Metaller, kobber, plast etc. = 98 pct. Jern = 99 pct. Kobber = 99 pct. Aluminium = 99,8 pct. Andre metaller = 99,6 pct. Plast = 96 pct. Andre organiske fraktioner = 92 pct. Glas = 100 pct. Mixed fraktioner til bortskaffelse = 0 pct. Kilde: Stena Recycling CFC-gasser: Herefter fjernes kompressoren fra køleskabet, som føres ind i en makuleringsproces med et undertryk. Efter makulering adskilles PU-materialet ved hjælp af luft og splittes senere op for at frigive gassen inde i PU. Gasstrømmen, der indeholder begge gasser, (kredsløb og isolering) ledes derefter gennem en forbrændingsproces, hvor den opvarmes og således udløser en konvertering af freoner til HCL og HF (syrer). Disse syrer neutraliseres under anvendelse af natriumhydroxid. Det endelige resterende resultat af denne proces er saltvand og CO2. Kilde: www.repur.se |