DTUs ’robotlandshold’ lægger sidste hånd på brandslukning med droner
Et dansk hold med DTU i ryggen er netop nu på vej til Abu Dhabi og den internationale robotkonkurrence MBZIRC, hvor holdet har kvalificeret sig til at dyste inden for robotteknologi mod nationer som Tyskland, Korea og Schweiz.
Det danske hold består af otte studerende og fem forskere, og de er netop taget afsted for at gennemføre de sidste tests på den bane, der skal sætte rammerne om robot-dysten.
Det oplyser DTU i en pressemeddelelse.
- Konkurrencen består af i alt tre forskellige udfordringer, der afspejler opgaver, som vi gerne vil se robotter og droner løse fremover, siger lektor Nils Axel Andersen, DTU Elektro, der står i spidsen for DTU’s hold, der som det eneste danske universitet er repræsenteret i konkurrencen.
Øvelse i brandslukning
I den ene af konkurrencens i alt tre udfordringer skal holdets robot-team, der består af en kørende robot og tre flyvende droner, arbejde sammen om at slukke ilden i en model af et højhus.
Det sker ved først at lokalisere de steder i huset, hvor det brænder og derefter sprøjte vand på flammerne. Robotterne kommer ind ved enten at køre gennem døren eller flyve ind ad vinduerne. Alt sammen uden nogen menneskelig betjening.
- Vi har gennem det sidste år forberedt os på konkurrencen, som vi var så heldige at blive inviteret til at deltage i. Undervejs i forberedelserne har der været et par stopprøver, hvor vi har skullet dokumentere, at vores robotter er udstyret med de rette instrumenter og software til på egen hånd at kunne gennemføre konkurrencens opgaver, forklarer studerende Joachim Langtved Axelsen.
En af stopprøverne afspejlede kravet om, at både den kørende robot og de tre droner selv kan aflæse omgivelserne og dermed vide, hvor eksempelvis døre og vinduer i højhuset er placeret, ligesom de med varmefølsomme sensorer kan finde frem til flammerne og slukke dem.
Det danske hold kvalificerede sig til konkurrencen i november.
I MBZIRC konkurrencens anden udfordring skal den kørende robot og dronerne i fællesskab bygge to hjørnevægge ved hjælp af store klodser. Målet er at få placeret hjørnet korrekt på det markerede sted og derefter bygge væggene så høje som muligt, uden at de vælter.
Den sidste konkurrenceudfordring er at fange en bold, som hænger ned fra arrangørens drone, der flyver rundt på banen. Derefter skal bolden afleveres i en kasse.
Om konkurrenden
|