Briter vælger dansk elmast
Blandt 250 indsendte forslag til Englands nye højspændingsmast er Bystrup Arkitekter og Designeres mast; T-Pylon blevet udvalgt som vinder af konkurrencen.
Efter en måned, hvor offentligheden har kunnet se og kommentere finalisterne, er det nu blevet afgjort, at T-pylon er konkurrencens endelige vinder, og dermed fremtidens højspændingsmast i England.
- Vi er meget stolte over, at T-pylon er blevet valgt som vinder. Selvom vi efterhånden har mere end 10 års erfaring i at udvikle og designe højspændingsmaster, så har vi i denne konkurrence været oppe imod mange af verdens bedste ingeniører og arkitekter, og konkurrencen har været hård. Det var seks meget stærke forslag, der endte i finalen, så vi har været meget spændte på den endelige afgørelse af konkurrencen, udtaler Rasmus Jessing fra Bystrup Arkitekter og Designere.
Fokus på økonomi, teknik og design
T-pylon er designet af et team af mastedesignere, som har arbejdet med udvikling af højspændingsmaster i mere end 10 år, og de har især haft fokus på tre punkter.
For det første er T-pylon udviklet, så den økonomisk kan opføres inden for samme ramme som de eksisterende gittermaster, og dermed ikke vil koste elselskaberne og i sidste ende forbrugerne flere penge, end hvis man valgte at opstille gittermaster på strækningerne.
Men det der gør T-pylon til noget helt særligt, er det nyudviklede faseophæng. Ved at hænge faserne op i et rombeformet ophæng, er det lykkedes Bystrup Arkitekter og Designere at gøre masten både markant lavere og smallere end eksisterende master, og den visuelle påvirkning af landskabet vil dermed blive meget mindre end i dag. Det nyudviklede ophæng minimerer desuden højspændingsmasternes magnetfelt betydeligt, hvilket har stor betydning for mastens omgivelser.
For at tilpasse masterne yderligere til de forskellige landskaber, de vil blive opført i, er masten designet, så den kan udføres i forskellige materialer alt efter, hvilke krav omgivelserne stiller til den.
En højspændingsmast til grøn strøm
Hvornår den første dansk designede højspændingsmast vil rejse sig i England, må tiden vise. Det er intentionen, at T-pylon skal være fremtidens højspændingsmast i England, men det er endnu ikke fastlagt, hvor mange nye master det kommer til at dreje sig om.
Man forventer dog at anlægge omkring 20 nye kraftværker i England frem til 2020 for at skære ned på landets CO2-forbrug, og det er blandt andet den grønne strøm fra disse værker, som T-pylon skal transportere ud til forbrugerne.
- Hvornår og hvor mange master der skal opføres er endnu ikke besluttet. I første omgang venter et spændende og omfattende udviklingsarbejde, hvor de nye linjeføringer skal fastlægges, og masternes placering skal tilpasses de landskaber, de kommer til at berøre. Et udviklingsarbejde som vi mener skal påbegyndes hurtigst muligt, hvis man skal opfylde målet med 20 nye kraftværker inden 2020, udtaler Rasmus Jessing, der netop er hjemvendt fra præmieoverrækkelsen i London.