23948sdkhjf

Danmark klar til at 3D-printe vitalt hospitalsudstyr

Dansk AM Hub, som er Danmarks nationale samlingspunkt for Additive Manufacturing, er under corona-krisen gået i dialog med sundhedsmyndighederne om fremstilling af livsnødvendigt medicoudstyr ved hjælp af 3D-printere.

Afsættet til indsatsen er den kritiske situation i Italien, hvor iværksættere 3D-printede vitale ventiler til respiratorer, hvilket har reddet menneskeliv.

Det forklarer Frank Rosengreen Lorenzen, som er direktør for AM Hub, der er en nonprofit organisation finansieret af Industriens Fond.

På få dage er der samlet et dansk industrinetværk, der rummer en kapacitet på omkring 300 printere fordelt over landet.

- Hvis forsyningskæderne bryder sammen, så kan vi 3D-printe de her enheder til sundhedsvæsenet, og derfor har vi i netværket nedsat en gruppe, som er i dialog med myndighederne, siger Frank Rosengreen Lorenzen.

Dialog med myndigheder

Dialogen med myndighederne skal sikre, at printerne kan sættes til at printe, så snart hospitalsvæsenet mangler udstyret.

- Der er ingen tvivl om, at 3D-print kan løse nogle af de her opgaver, og vi ser også, at digitale filer bliver delt globalt på masker, visir og sikkerhedsudstyr. Men der er en stribe udfordringer i forhold til patenter og design, siger Frank Rosengreen Lorenzen, som slår fast, at AM Hub med det nye beredskab stort set er ved at bygge en flyver, mens flyveren er i luften.

- Vi har allerede været i gang med at kigge på nogle konkrete emner, som viste sig at være mere egnet til klassisk produktion, og så skal de emner naturligvis produceres på den måde. Så det her handler i høj grad også om at klarlægge, hvem der kan printe hvad, og hvilke kompetencer, der er hvor, siger Frank Lorenzen

Søger flere kompetencer

I det nyopståede 3D-print beredskab deltager både printvirksomheder, leverandører af printere og virksomheder med 3D-printere i produktionen, men der er brug for flere kræfter.

- Vi vil gerne i kontakt med mennesker, der har ekspertise indenfor 3D-print og medicinalindustri, og vi vil også gerne i kontakt med 3D-eksperter generelt og med virksomheder, der har kapacitet på deres 3D-printere, siger Frank Rosengreen Lorenzen, som også ser en mulighed for, at det nye netværk kan komme til at spille en rolle i andre lande.

 Det kan ske, hvis behovet for 3D-printet udstyr bliver begrænset i Danmark.

- Vi er flere i beredskabet, som er klar til at hjælpe i udlandet, hvis der bliver behov for det. Så er vi klar til at hjælpe myndighederne og støtte de printnetværk, som findes i de områder og lande, siger Frank Rosengreen Lorenzen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079