23948sdkhjf

Robottens digitale tvilling muliggør eksamen og undervisning

De såkaldte digitale tvillinger er blevet en industristandard i automationsbranchen, hvor flere og flere internationale virksomheder benytter sig af teknologien, når de designer, tester og optimerer automationsanlæg.

Det har de også lagt mærke til på diplomingeniøruddannelsen i Robotteknologi ved Syddansk Universitet. Her har teknologien været på skoleskemaet de seneste par år.

- Branchen går meget op i virtual commissioning, så vi valgte at gøre det til en del af uddannelsen, så de studerende kan se, hvordan man rent faktisk arbejder ude i industrien, siger Preben Hagh Strunge Holm, der er lektor på Syddansk Universitet, i en pressemeddelelse. 

Virtuel idriftsættelse på skoleskemaet
Det, han taler om, er brugen af digitale tvillinger til at teste styresoftware – en disciplin, man kalder virtual commissioning på fagsprog. Man opbygger en dynamisk softwaremodel af et fysisk automationsanlæg, der skal bygges, og tester anlæggets styresoftware på den virtuelle model, der opfører sig præcist som det fysiske anlæg. På den måde sparer man tid og penge, som man ellers ville have brugt på talrige tests af det færdigbyggede anlæg. Samtidig sikrer man generelt bedre løsninger med højere kvalitet i styresoftware.

- Man bygger jo ikke bare et system til mange millioner, før man har lavet en virtuel model, der viser, at det rent faktisk fungerer, som det skal, siger Preben Hagh Strunge Holm.

Og selvom de studerende normalt er ivrige efter at arbejde med de fysiske robotter i laboratoriet på Syddansk Universitet, er de glade for at nørkle med robotprogrammeringen på computeren også.

- Man kan opbygge noget på computeren langt hurtigere, end man kan i virkeligheden, og de studerende synes, at det en spændende udfordring, siger Preben Hagh Strunge Holm.

Hjemmeundervisning på den digitale tvilling
Ligesom alle andre universiteter lukkede Syddansk Universitet ned efter 11. marts i år for at undgå spredning af Covid-19, og sådan forholder det sig stadig. Derfor foregår undervisningen pludselig online, og det samme gælder kurset i virtual commissioning og digitale tvillinger.

- Efter vi lukkede ned, har vi fortsat både kurser og projekter online, og i den specielle situation har vi ekstra stor gavn af Experior, da de studerende jo ikke har adgang til vores fysiske systemer i laboratoriet på universitetet, siger Preben Hagh Strunge Holm.

Experior er den dansk-udviklede platform, som man bygger de digitale tvillinger på. Den bliver brugt til at udvikle digitale tvillinger af automationsanlæg hos virksomheder over hele Europa – inklusiv store danske systemleverandører og automationshuse.

Eksamen i virtuelle omgivelser
Semesteret på diplomingeniøruddannelsen i Robotteknologi slutter altid med et semesterprojekt, der runder alle semesterets kurser af i et og samme store eksamensprojekt. Normalt benytter de studerende sig af robotterne i laboratoriet til projektet, men den går som bekendt ikke denne gang.

Derfor samarbejder Preben Hagh Strunge Holm netop nu med Ry-virksomheden Xcelgo, der udvikler platformen Experior, så de studerende også kan bruge de digitale tvillinger som udgangspunktet i årets semesterprojekt.

- Xcelgo bygger en model for os, hvor de studerende kan lave det PLC-program til deres semesterprojekt, som de ellers skulle lave på den fysiske opstilling på laboratoriet, siger Preben Hagh Strunge Holm.

Hos softwarevirksomheden Xcelgo hjælper de gerne med 3D-modeller og instruktion, hvis andre uddannelsesinstitutioner oplever de samme udfordringer under nedlukningen:

- Vi har oplevet, at de unge teknikere kan opnå imponerende resultater med digitale tvillinger, og selvom de virtuelle modeller erstatter de fysiske til undervisning og eksamen i disse tider, går man ikke på kompromis med virkeligheden ude i industrien, hvor man i højere og højere grad fokuserer på at teste grundigt på computeren, så de dyre fysiske tests minimeres, fortæller Bent Aksel Jørgensen, der er administrerende direktør i Xcelgo.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11