23948sdkhjf

Prodan har sendt 40 mand hjem: Resten har stadig travlt

Corona-krisen har sendt maskinfabrikken Prodan fra den ene yderlighed til den anden.

Første kvartal i 2020 så i store træk godt ud med god aktivitet og god ordreindgang, fortæller administrerende direktør Per Hastrup.

- I løbet af april oplevede vi en voldsom ændring. Ordreindgangen faldt, og allerede bekræftede ordrer blev annulleret. Så i forlængelse af påskeferien valgte vi at sende 40 medarbejdere hjem på fuld løn – 31 timelønnede og 9 funktionærer, fortæller direktøren.

- De tilbageværende 70 procent - 90 medarbejdere - har til gengæld travlt, uddyber han.

Per Hastrup fortæller, at han aldrig oplevet en krise, der slog så hurtigt igennem, som corona-krisen. Den har i store træk ramt alle Randers-virksomhedens kundesegmenter. 

Travlhed
Årsagen er, at Prodans slutkunders forsyningskanaler er mere eller mindre sandet til på grund af corona-krisens nedlukning af landene omkring os. Det har haft den konsekvens, at kunderne ikke har fået leveret alle delene til at gøre slutproduktet færdigt. Derfor har de heller ikke haft brug for de dele, som Prodan producerer til dem.

- Hvis det ikke lysner, ja, så er vi desværre nødsaget til at træde ud af ordningen og reducere styrken. Men det håber jeg ikke, siger Prodan-direktøren.

Selvom lønkompensationsordningen er en god hjælp, koster det alligevel underleverandøren en egenbetaling på 400.000 kr. om måneden at have de 40 medarbejdere gående hjemme på fuld løn, forklarer han. 

Prispresset regnskab
Underleverandøren har for nyligt offentliggjort sit 2019-regnskab. Resultatet før skat voksede med 50 procent til 6,6 mio. kr. Per Hastrup betegner regnskabsåret som et år i en fornuftig gænge.

Der er dog også ting, der kan forbedres.

- Vi synes stadigvæk, at vi tjener for lidt. Priserne er fortsat pressede, hvorfor vi hele tiden skal arbejde med at optimere, investere og forbedre sig i alle processer, ellers ryger vi bagud af dansen. Nødvendigheden bliver ikke mindre af, at flere kunder forventer uforandrede priser, selvom størstedelen af produktionsomkostningerne er stigende, siger Per Hastrup. 

Derfor arbejder Prodan hele tiden med at forfine og udvikle forretningsmodellen. Man kan ikke bare sidde og kigge på og håbe på det bedste, som Per Hastrup udtrykker det.

Tabsminimering 
I løbet af 2020 har underleverandøren derfor flere ting på programmet. Man arbejder på at undgå røde tal på bundlinjen og finde ud af, hvordan man skal positionere sig, når man kommer over på den anden side.

- Forretningsmodellen skal forfines, men vi skal ikke gå i panik og forkaste den, da det har taget flere år at opbygge vores nuværende, siger han.

Direktøren er stadigvæk optimistisk. Han tror ikke, at der bliver en ketchup-effekt, når verden åbner op igen. Han mærker også en vis desperation blandt flere danske underleverandører.

- På det seneste er vi blevet underbudt op til 30 procent, fortæller han. 

Prodan A/S
mio. kr. 2019 2018
Bruttofortjeneste 66,7 62,5
Resultat af primær drift 7,1 4,9
Resultat før skat 6,6 4,4
Årets resultat 5,2 3,5
Balancesum 87,8 80,3
Egenkapital 40,1 37,9
Antal ansatte 119 121
Regnskabsåret blev afsluttet 31. december 2019

Artiklen er en del af temaet Regnskab.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.121