23948sdkhjf

Danske virksomheder har mod på BRIK-landene

At danske virksomheder sakker bagud med eksporten til BRIK-landene er en fejlagtig antagelse. Eksporten lever i bedste velgående - blot lidt i det skjulte.
Danske virksomheder beskyldes for sakke bagud, når det kommer til eksport af danske varer til de såkaldte BRIK-lande, Brasilien, Rusland, Indien og Kina. Men det er en fejlagtig antagelse, lyder det fra ekspert i dansk eksport ved Aarhus Universitet Philip Schröder.

De danske virksomheders globale aktiviteter vidner om stor aktivitet rettet mod BRIK-landene og den resterende verden.

Skjult eksport via Tyskland & Sverige
Konkrete tal viser, at dansk eksport, der produceres i Danmark og sælges til BRIK-landene, er nede på 5%, mens det tal ligger på 10,5% i Tyskland og 7% i Sverige. Men det har en helt enkel forklaring, mener Philip Schröder.

- En stor del af dansk eksport er underleverancer til store svenske og tyske virksomheder, som så sælger de færdige varer i Asien eller Sydamerika. Men de senere års store lønstigninger og den svage, danske konkurrenceevne har også betydet, at ganske meget produktion er outsourcet fra Danmark. Det vil sige, at en del danske virksomheder i dag har lokal produktion i Kina, Brasilien eller andre steder, hvilket ikke fremgår af de danske eksporttal, siger Philip Schröder.

Chefkonsulent Allan Sørensen hos DI bakker op om Philip Schröders udsagn og påpeger, at de danske virksomheder i langt højere grad end tidligere satser på de fjerne vækstmarkeder. Før krisen eksporterede danske virksomheder i snit deres varer 2.300 km væk, i dag er den afstand øget til 2.700 km.

Hos Randers Tandhjulsfabrik og Sciteq i Hinnerup har man mod på både BRIK-landene og verden udenfor.

Forventninger til nye vækstmarkeder
Hos Randers Tandhjulsfabrik har man valgt at satse på de nye vækstmarkeder via sine kunder inden for tog- og skibsindustrien, maskinindustrien, vindmølle-, rumfart- og radarindustrien.

- Vi er underleverandør til en række virksomheder, som sælger masser af varer på de nye vækstmarkeder. Mere end 80 pct. af vores produktion går på den måde til eksport, siger adm. Direktør Søren Fischer.

Også hos Sciteq i Hinnerup ved Århus fylder eksporten meget. Her sendes stort set samtlige producerede maskiner til plastindustrien ud over landets grænser. Tidligere udgjorde eksporten til europæiske lande 50 % af omsætningen, det tal forventer man ryger ned på 20%.

- Det er helt klart uden for Europa, vores vækst ligger, siger administrerende direktør Peter Sejer, der har store vækstforventninger til tre af fire BRIK-lande, Brasilien, Rusland og Kina.




Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095