23948sdkhjf

Fra optur til nedgang: Støberibranchen står midt i hård periode

Fyringsrunder og store ansøgninger om lønkompensation præger den danske støberibranche i øjeblikket. Efter en række fede år er støberier ramt af nedgang.

Afmatningen skete allerede for et år siden. Fra 2018 til 2019 faldt branchens samlede tonnage med fem procent – metalstøberierne lidt mere og jernstøberierne lidt mindre.

Støberiernes samlede 2019-bundlinje landede også kun på knap 3 mio. kr. før skat, hvilket er et fald på 95 procent i forhold til året før. Branchens største aktør, Vald. Birn, trak udviklingen med en stor nedgang i indtjeningen. 

- 2019 var ikke et dårligt år i omsætning og tonnage. Det var det næstbedste år i 15 år, og der var støberier, der gik ind i 2019 og havde ret travlt, mens der var andre, der intet havde at lave i starten af året, siger formand Dion Brun, Danske Støberiers Brancheforening og salgsdirektør hos Uldall Jernstøberiet.

- Udviklingen skiftede omkring sommerferien, hvor der var nogen, der fik rasende travlt, mens der var andre, der fik et ordentligt hak i tuden – blandt andet Vald. Birn, som udgør rigtig meget af den samlede tonnage.

En tredjedel er forsvundet
Udviklingen i 2019 var ikke kritisk, men faldet er til gengæld meget markant i 2020. For corona-krisen har kappet i gennemsnit cirka 30 procent af de danske støberiers omsætning, fortæller brancheformanden.

- Hvis man sammenligner med 2008 og 2009 under finanskrisen, var vi her nede med 60 procent. Jeg tror ikke, at vi når derned i 2020, men hvordan 2021 kommer til at se ud afhænger af, hvad der kommer til at ske, og hvad vi har lært af finanskrisen, siger han.

Skal være omstillingsparate
Det har indtil videre været halvandet år, som har været meget turbulente hos støberierne. Udviklingen ses tydeligt hos Jernstøberiet Sabro, som producerer håndformet støbegods på sin fabrik i Hornslet. Her er man gået fra 20 ansatte ved indgangen til 2019 til 60 ansatte i løbet af året, indtil en fyringsrunde har barberet antallet ned til cirka 45 i midten af maj i år, og pilen peger stadig i den forkerte retning.

- Det er opstillingens kunst at drive et støberi. Det er nemmest, hvis udviklingen går lidt fremad eller lidt nedad. De store udsving er svære at tjene penge på, siger Dion Brun.

Dion Brun uddyber dog, at de store udsving i aktiviteten er svære at undgå, fordi man er tidligt i fødekæden hos mange kunder, og man følger konjunkturerne i verdenssamfundet.

- Set fra brancheforeningen er det ekstremt nødvendigt, at vi forstår, hvad der styrer vores omsætning. Det er et bredt spekter lige fra handelskrige, samfundskonjunkturer, ny teknologi og kriser, siger Dion Brun.

Artiklen er en del af temaet Brancheanalyse.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078