Støbeforme skal poleres på kun en time
Polerteknik fra Rudkøbing står i spidsen for et højteknologifondsprojekt, der vil udvikle en revolutionerende og radikal anderledes polermetode.
- Det er bare helt fantastisk. Det er helt i tråd med vores strategi om at omdanne Polerteknik til en højteknologisk kompetencevirksomhed. Vi er godt på vej, men højteknologifondsprojektet er det største teknologiske og mest afgørende skridt, vi har taget. Og herligt med en positiv historie om, at vi også kan her på Langeland, siger direktør Per Haugaard fra Polerteknik begejstret.
Formen belægges med glasur
Traditionel polering består i at pudse en overflade med gradvis finere og finere diamantkorn. Dette er en meget langsommelig og fysisk hård proces, hvor det kan tage en person flere uger eller sågar måneder at pudse fx en plaststøbeform af stål. Kvaliteten af poleringen er meget afhængig af det stål, som formen er lavet af, og de forskellige faser i stålet giver en begrænsning i den opnåelige kvalitet.
Konsortiet vil udvikle en idé, hvor formen bliver belagt med et meget tyndt lag glasur, der kan glatte sig selv ud, hvorefter det kan hærdes til kvarts-glas. Denne proces vil tage timer i stedet for uger, og det vil være af stor værdi for slutbrugerne. Dette er især tilfældet ved introduktion af nye produkt-serier, hvor flere hundrede nye støbeforme skal poleres, inden produktionen kan starte. Samtidig vil den nye metode ikke være fysisk nedslidende for medarbejdere.
Med den nuværende polere-kapacitet i Danmark kan dette tage flere år, hvor det med den nye teknik kan klares på nogle få uger. Et tidskrævende forløb begrænser muligheden for at udføre opgaven lokalt, og derfor kan denne styrede proces sikre, at arbejdet kan udføres lokalt i Danmark, samtidig med, at en kort gennemløbstid opnås med en ensartet kvalitet.