23948sdkhjf

Vindmøllerester graves ned: Der skal findes en løsning

Lolland-Falsters affaldsselskab Refa blev for to år siden kontaktet af en virksomhed, der ønskede at dumpe 250 tons vindmølleaffald på pladsen i Gerringe.

Som sagt så gjort. Affaldet blev dumpet og gravet ned på pladsen. Oven på lagt nyt deponiaffald. Der har efterhånden dannet sig et lille bjerg, skriver TV2 Øst.

Kommunikationskonsulent hos Refa Kenneth Prehn fortæller, at det som udgangspunkt er slutdeponering og at der formentligt ikke skal gøres mere ved det – andet end at der køres jord henover.

Vindmølleaffaldet består primært af glasfiber fra vingerne. Det kan ikke brænde og er svært at genanvende. Derfor er løsningen altså at grave det ned.

Men det skal vindmølleindustrien altså ikke blive ved med. Hos Wind Denmark er administrerende direktør Jan Hylleberg godt bekendt med problematikken

- Det er ikke optimalt. Det er noget, vi i vindmølleindustrien arbejder målrettet på. Det har været den primære mulighed, og det har foregået i dialog med de offentlige myndigheder, siger han til TV2 Øst.

Hos vindmølleproducenten MHI Vestas, der blandt andet har produktion i Nakskov, er fabrikschef Annika Piile Steen helt på linje med Jan Hylleberg.

Hun siger, at målsætningen for vindindustrien er at være 100 procent grøn. Og det kan man ikke kalde sig, så længe der graves ned. Derfor ser hun gerne, at der laves en løsning i samarbejde med hele branchen i Europa.

På Annika Piile Steens MHi Vestas-fabrik i Nakskov gik man for to år siden over til en anden løsning. Alt overskydende glasfiber fra produktionen sendes til Ucomposites på Bogø syd for Sjælland. Her splittes glasfiberen op og sælges videre til bilindustrien i Europa.

Miljøstyrelsen vurderer, at der hvert år graves 15.000 tons afffald fra forskellige industrier ned til deponi i Danmark. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172