23948sdkhjf

Dansk tårnproducent: Vi har en alvorlig udfordring

- Det drejer sig om arbejdspladser frem for alt, lyder det fra Kim Hauborg, der er afdelingsformand hos Dansk Metal Sønderjylland.

Kim Hauborg har i noget tid arbejdet på at få Christel Schaldemose, der sidder i EU Parlamentet for Socialdemokraterne på besøg hos den sønderjyske virksomhed Valmont SM, der bl.a. producerer vindmølletårne og højspændingsmaster.

Mødet foregik på fabrikken i Hjordkær ved Aabenraa og udover Christel Schaldemose deltog Jens Holk Nielsen, direktør hos Valmont SM, Oluf Lauridsen, udviklingschef hos Valmont SM, Daniel Koch, tillidsmand for smedene på fabrikken samt Kim Hauborg, afdelingsformand hos Dansk Metal Sønderjylland.

- Vi har et højt omkostningsniveau her i landet, og når vi så lægger kravet om CO2-reduktion og udledninger i øvrigt sammen, og sammenligner med kravene i de andre EU-lande og især Asien, så har vi en alvorlig udfordring, lød det fra Jens Holk Nielsen.

Efter at EU i 2016 indførte told på råmaterialer fra Kina, men ikke på forarbejdede komponenter som eksempelvis vindmølletårne og andre komponenter til vind industrien, har vi set en betydelig udflytning af arbejdspladser til Asien og især Kina. Råmaterialer fra Kina er således i dag pålagt en told på 65-73%, men hvis materialerne er bygget ind i et mølletårn pålægges der ikke told, hvilket i praksis har betydet, at det europæiske marked er blevet oversvømmet af bl.a. tårne fra Kina til kunstigt lave priser.

- Vi kan ikke konkurrere under disse betingelser, udtaler Jens Holk Nielsen, som samtidig konstaterer, at en række europæiske tårnproducenter som følge heraf har måttet dreje nøglen om de sidste par år.

Truer på sigt

Valmont SM har i samarbejde med en række europæiske producenter af komponenter til vind industrien indgivet en klage over forholdene, som i øjeblikket behandles i EU systemet.

Det er imidlertid overordentlig vigtigt at sagen får politisk opmærksomhed under behandlingen i EU, siger direktøren, som blot efterlyser fair konkurrence.

Samtidig virker det jo helt forkert, at vi sender arbejde om på den anden side af kloden, hvor CO2 udledningen pr. produceret mølletårn er ca. 5-7 gange højere sammenlignet med en produktion her i Europa, udtaler Oluf Lauridsen, og lægger man den CO2 oveni, som kommer fra transporten bliver regnestykket yderligere forværret.

- Her hos Valmont SM har vi lavet store investeringer gennem de senere år for netop at reducere CO2-udledningen, og vi er godt på vej til at nå regeringens 2030 ambition om en reduktion på 70%. Men det er svært at forstå, når regeringen forventer at industrien leverer på den grønne dagsorden, uden samtidig at kræve bæredygtig produktion/transport tilgodeset i offentlige udbud, fortsætter Oluf Lauridsen.

Hos Valmont SM forarbejder man ca. 100.000 tons stål til konstruktioner som eks. vindmølletårne og har knap 600 ansatte på fabrikken i Hjordkær.

- De ulige konkurrencevilkår er en alvorlig trussel mod os producenter i Danmark og i det øvrige EU. Vi kan ikke ændre dette ved egen kraft, men har brug for politisk forståelse og opbakning.

En sag for EU 

Christel Schaldemose fortalte under besøget, at hun vil sagerne op med sine danske kolleger og sine kolleger i EU-Parlamentet.

- Jeg er rigtig glad for at have fået invitationen, og dermed et kig indenfor på fabrikken, og gennem mit arbejde i EU Parlamentet er det vigtigt for mig, at kunne danne et billede af de forhold danske virksomheder arbejder under, og heriblandt også de vilkår de skal arbejde under, lød det fra Christel Schaldemose og tilføjede, at selvfølgelig skal man i EU Parlamentet arbejde for lige vilkår for virksomhederne i medlemslandene og hermed også i Danmark.

- Naturligvis bør der tages højde for CO2-reduktion og andre udledningsreduktioner når man sammenligner produkter fra andre lande og fra andre fabrikker, og det bør naturligvis komme den producent til gode, der sætter det mindste CO2-aftryk.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094