Søværnet skal købe mere fra danske værfter
En aktuel sag, som er omtalt i DR’s TV-avis, om ti mistede arbejdspladser hos en nordjysk kleinsmed, får nu forsvarsminister Trine Bramsen til at åbne en bagdør på klem for, at færre ordrer for Søværnet går til udenlandske leverandører.
- Jeg ønsker, at Forsvaret benytter sig af danske leverandører. Og jeg er i fuld gang med at udarbejde en ny forsvarsindustriel strategi. Det er vigtigt, at Forsvaret også bidrager til at holde hjulene i gang i Danmark, siger hun i en skriftlig kommentar til DR.
En kommentar hun uddyber i TV-Avisen i går:
- Jeg vil i hvert fald gerne markant højere op, end der hvor vi ligger i dag.
Kritikere vil have bagdør åbnet mere
Ifølge kritikerne af indkøbspolitikken findes der en bagdør til EU’s strenge udbudspolitik, der skal bruges mere. Nemlig EU-traktatens artikel 346.
Med den i hånden kan medlemslandene frit beslutte, hvem der skal levere til militæret. Og den bør Danmark benytte i langt højere grad.
Det mener blandt andre forsvarsministerens partifælle, Bjarne Laustsen (S), der er medlem af beskæftigelsesudvalget:
- Det kan jeg se, at de andre lande gør. Når jeg kan se, Tyskland køber 86 procent tysk produceret materiel, så bør vi også komme op i nærheden af det i Danmark.
Danske Maritime: Vi kan løfte opgaverne
Brancheorganisationen Danske Maritime opfordrer til, at Søværnets kommende nybygninger bliver lagt i Danmark,
- Vi kunne løfte alle opgaverne. Vi har rigtig dygtige værfter, det er ikke spørgsmålet. Det er kun spørgsmålet, om man er interesseret i det, siger direktør Jenny N. Braat.
- Der er helt sikkert mange hundrede arbejdspladser på spil. Og det er højteknologiske arbejdspladser, og det er godt lønnede arbejdspladser, siger Dansk Metals EU-chef, Johan Moesgaard Andersen.
Kan ikke bare bruge artikel 346
Forsvarsministeriet oplyser dog, at man ikke uden videre kan benytte "EU-bagdøren" artikel 346.
- Fra dansk side skal man kunne godtgøre, at anskaffelsen ikke kunne være foretaget i tættere samspil med EU-retten, skriver ministeriet ifølge DR.
Forsvarets Materielstyrelse (FMI) skal som dansk myndighed følge EU’s udbudsregler. Men det er ofte et fortolkningsspørgsmål, som har ændret sig gennem årene, og det er politikerne, der skal sætte kursen, skriver FMI.
- Men på det højteknologiske område og på hele det maritime område, på hele IT-området, der er Danmark faktisk ganske godt med. Også når det handler om eksport til andre lande. Så der er da bestemt nogle spor, som jeg synes vi skal forfølge, siger Trine Bramsen til TV- Avisen.
Politisk flertal vil åbne bagdøren
En holdning, som også en række partier på Christiansborg deler ifølge DR. Særligt set i lyset af coronakrisen, som hjælpepakker for milliarder af kroner har forsøgt at afbøde.
Forsvaret skal købe mest muligt "made in Denmark", mener flere.
- Man bliver nødt til at se mere sammenhængende på det som politiker og minister. Det skal ikke kun handle om at købe det billigst mulige ind. Men også, hvad der bliver givet tilbage til det danske samfund. Er der arbejdspladser, skaber det aktivitet i Danmark. Og nogle gange, så kan det billigste på lang sigt være at købe noget, der holder i længere tid, end en tankbil, der er produceret i Polen, og som hurtigere går i stykker, siger Karsten Lauritzen (V), vikarierende forsvarsordfører.
Synspunktet får ifølge DR opbakning af flere partier i Folketinget. Det er Enhedslisten, SF, Venstre, Dansk Folkeparti samt Konservative.
- Jeg synes, vi skal sikre så meget dansk som muligt. Det giver dansk arbejdskraft. Men der er også det med, at tingene skal serviceres. Så jeg er meget stor tilhænger af, at man køber dansk, siger forsvarsordfører Niels Flemming Hansen (K) til DR.
På Twitter skaber de nye politiske vinde glæde hos Danske Maritime.
"Der er bred opbakning til, at Forsvaret i langt højere grad køber dansk udstyr. Glædeligt, at Trine Bramsen melder ud, at der er en ny strategi på vej - ikke mindst på det maritime område giver det mening", skriver vicedirektør Celilie Lykkegaard.
Originalartikel: https://www.dr.dk/nyheder/politik/flere-faar-arbejde-naar-forsvaret-koeber-dansk-nordjyske-smede-blev-fyret-efter-eu