Stålgrossist: Kunderne køber mindre - men oftere
Sjællandske La Cour & Faber er en niche-grossist med speciale i værktøjsstål og sejhærdet stål til især værktøjsmagere og underleverandører. Netop på grund af niche-præget blev man ramt af coronakrisen forskudt i forhold til andre dele af metalindustrien.
- Da corona-situationen startede i foråret, gik det egentlig vældig godt. Der mærkede vi ikke noget, men her i efteråret må vi sige, at vores forretning er præget af det. Det tror jeg ikke, der er ret mange, der kan sige sig fri for. Men når vi skal se det med semi-positive øjne, er vi jo glade for, at vi ikke er et hotel eller en cafe, konstaterer adm. direktør Niels Pedersen.
Cocktail af usikkerhed
Som han ser det, har corona selvfølgelig været det altoverskyggende tema på stålmarkedet i 2020.
- Hvis der har været andet, og hvis man kan adskille det, så har det måske været briternes forestående Brexit fra EU og de handelsbarrierer, der har været med USA og Kina; at det har influeret på, at vi har set den her supply change fra stålværk eller udenlandsk storgrossist til slutforbruger. Den er blevet mere tydelig, forklarer Niels Pedersen.
Både corona, Brexit og handelskrigen har nemlig fået kunder til at overveje deres leverandørkæder og satse på det sikre.
- Vi har jo levebrød som stålgrossist og har lager her i Roskilde, og så får vi som andre også direkte leverancer fra værkerne eller store udenlandske grossister. Og der kan man sige, at nærheden og vigtigheden i den leveringssikkerhed i, at man kan få noget fra et dansk lager, den har nok været mere tydelig i år. Man kan også se, hvis man læser rundt omkring, at Kina er blevet mere usikker at få noget fra, for man har ikke vidst, hvordan leveringstiderne var, eller om det strander et sted, siger Niels Pedersen.
Ordrer kun på kort sigt
Han kan også mærke, at kunderne er blevet mere forsigtige, når der skal købes ind, hvilket er en ganske normal reaktion under en krise.
- Vi kan se, at mængderne per leverance er blevet mindre, og leverancerne er måske blevet flere - man køber mindre ind og oftere. Det kan vi også se på de ordrebeholdninger, hvor man leverer stål fra en værksproduktion, hvor leveringstiden typisk er mellem fire og seks måneder under normale omstændigheder. Og det er det formentlig også stadigvæk, men der er bare ikke ret mange, der tager hensyn til, siger Niels Pedersen, og fortsætter:
- Der er ikke ret mange produktionsvirksomheder, der tør lægge ordrer ind med fire måneders leveringstid, for der er ikke nogen, der aner, hvad der sker om fire måneder. Så usikkerheden har gjort, at man tager det sikre, køber mindre ind og ser, hvordan det går.
På vej mod normale tider
Han er dog ganske fortrøstningsfuld, når det gælder udsigterne for 2021, især med udsigterne til, at en coronavaccine kan skabe noget stabilitet.
- Jeg tror, at, qua vi er lidt niche-virksomhed og ikke er en volumengrossist, der kører store mængder, så er vores forventning, at vi igen er på niveau i foråret 2021, og rent markedsmæssigt håber vi, at alt det her er lagt bag os, når vi når til den anden side af næste sommerferie, siger Niels Pedersen.