Analytiker: Derfor investerer Vestas i projektudvikler
Fredag offentliggjorde Vestas, at man har købt 25 procent af Copenhagen Infrastructure Partner for 500 millioner euro.
Dermed tager vindmølleproducenten et stort skridt ind i projektudviklingen. Og det kommer ikke helt bag på Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef hos Sydbank, hvor han blandt andet dækker Vestas.
- Vestas har jo hen over det sidste års tid indikeret ambitioner i forhold til at få noget ud af den del af værdikæden, som man ikke har været en del af i dag, siger Jacob Pedersen til Metal Supply, og fortsætter:
- Og her tænker jeg i særdeleshed på, at det har været tydeligt og synligt, at projektudviklere, der har ejet store vindkraftprojekter, med stor gevinst har kunnet sælge projekter eller dele af projekter videre til andre. Og det er en del af værdiskabelsen, som ofte indeholder Vestas-vindmøller, men hvor Vestas ikke får noget som helst ud af det. Og det gør man nu.
Udvikler den samlede forretning
Han betegner Vestas som et meget velkapitaliseret selskab, som har haft forskellige strategiske muligheder for at investere sin kapital.
- Det her er en af måderne. Andre selskaber havde måske valgt at lave aktietilbagekøb. Så må jeg sige, at så foretrækker jeg sådan noget som det her, hvor man udvikler den samlede forretning. Men når det er sagt, så kan man også notere sig, at de her penge også kunne være brugt på at opføre nye fabrikker til at producere og sælge vindmøller, og det er ikke den vej, Vestas har valgt at gå. Man mener åbenbart, at der er mere værdi at skabe i den her konstellation, forklarer Jacob Pedersen.
Skal passe på kerneforretningen
Han beskriver CIP som en stærk og fremstormende projektudvikler og ser spændende muligheder i partnerskabet.
- Når det er sådan, at Vestas gerne vil have del i den værdiskabelse, så synes jeg, det giver rigtig god mening, at man laver den her type partnerskab, køber sig ind i en spændende aktør i stedet for selv at kaste sig fuldblodet ind i projektudvikling, lyder det fra Jacob Pedersen.
Det vil kræve meget store investeringer, og vil være med til at trække Vestas væk fra det der er kerneforretningen i selskabet i dag. Og det er noget af det, som jeg synes man skal være forsigtig med, og det er man også. Jeg synes meget smukt, at man lander et skridt ind i det at få del i den værdiskabelse, man ikke har del i i dag uden at binde alt for mange penge i det, fortsætter han.
Vigtigt armslængdeprincip
Han ser også fordele udover de rent finansielle, men peger også på en faldgrube, som Vestas skal være opmærksom på.
- For mig er det egentlig en blanding af en driftsmæssig investering og en finansiel investering. Jeg er helt overbevist om, at man får noget driftsmæssigt ud af det her, også selv om det står i aftalen, at Vestas ikke per definition er foretrukken leverandør til CIP’s projekter, forklarer Jacob Pedersen, og uddyber:
- Jeg synes også, det giver god mening at arbejde det ind i aftalen. Armslængdeprincippet tror jeg også bliver vigtigt. Man skal huske, at CIP jo er i direkte konkurrence om at få lov til at vinde projekter med andre af Vestas’ kunder. Derfor giver det mening, at man laver et partnerskab, men at det partnerskab ikke bliver så tæt at Vestas’ kunder tænker, at ”så vælger vi nogle andre vindmøller i stedet for”.