23948sdkhjf

Håndsvejsningen lever stadig - robotter kan ikke alt

Flere og flere produkter kan fremstilles ved laserskæring og efterfølgende bukning. Men hos smede- og maskinfabrikken Brimas i Horsens er der stadig brug for håndsvejsning til en række produkter.

Brimas, der har 50 medarbejdere, producerer mange procesanlæg til fødevareindustri og medicinalindustri, hvor der er mange rør og samlinger, der skal svejses sammen.

- De fleste af rørsamlingerne klarer vi med orbitalsvejsning, siger adm. direktør Thomas Iversen.

Men en del særlige processer skal stadig svejses i hånden. Det gælder for eksempel svejsning af snegle, som kræver meget svejsning.

- Der er mange af vores ordrer, som er specialopgaver, med ganske få styk. Der bruger vi håndsvejsning, siger Thomas Iversen.

Denne dag er smedene i gang med at svejse i flere af de afskærmede celler. Men de manuelle svejsninger bliver færre og færre.

- For 10-20 år siden kunne en smed godt svejse i 5-6 timer om dagen. I dag laserskærer vi alt ud fra en plade, så det passer, og så bukker man så vidt muligt materialet. Vi kan få meget nøjagtige resultater på den måde. Vi forsøger at konstruere os ud af det med minimal svejsning. Den reelle svejsetid for en smed er i dag måske én time eller maksimalt to timer om dagen. Så det er ikke rigtigt, som nogen tror, at en smed er en, der står og svejser hele dagen, siger Thomas Iversen.

Artiklen er en del af temaet Svejsning.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.191