Maskinfabrik giver 6500 tons metalspåner nyt liv
Et langsigtet partnerskab mellem Nordmark Maskinfabrik og Stena Recycling sikrer nu 100 procent genanvendelse af 6.500 tons jernspåner årligt.
Det oplyser de to parter i en pressemeddelelse, hvor det fremgår, at Nordmark ønsker at tage et større ansvar gennem et tættere bæredygtighedssamarbejde.
Nordmark har hovedkvarter i Sæby i Nordjylland, rummer i alt 180 ansatte fordelt på tre danske fabrikker samt en fabrik i Tyskland. Og indehaver og adm. direktør Morten Mørk peger på, at større krav til bæredygtighed påvirker hele værdikæde. Ikke mindst for de metalvirksomheder, der leverer løsninger til vindindustrien, kommer grønne krav fremover til at spille en mere og mere afgørende rolle.
- Pris vil også fortsat være det primære konkurrenceparameter. Men som produktiv virksomhed får man i stigende grad mulighed for at differentiere sig yderligere i markedet ved at være proaktiv i forhold til nedbringelse af CO2-udslippet. Vi anser derfor øget fokus på genanvendelse for en sund og væsentlig investering, der bidrager til at styrke vores markedsposition, siger Morten Mørk.
Han betragter samarbejdet med Stena Recycling som en katalysator for bedre ressourceudnyttelse uden at gå på kompromis med hverken kvalitet eller produktivitet.
Bearbejder kæmpe emner
Den nordjyske virksomhed er specialist og totalleverandør af større CNC-bearbejdede metalemner op til 120 tons til bl.a. den europæiske vindmølleindustri. Og fremstilling af større emner er ensbetydende med omfattende mængder af bl.a. jernspåner, pap- og plastaffald og andre restprodukter.
Uanset materialetype er målet i samspillet mellem Stena Recycling og Nordmark at minimere spildet og sikre en større transformation af spild til ressource, så unødige omkostninger undgås, og så klodens knappe råmaterialer samtidig kan genanvendes i så høj grad som muligt.
Parterne peger på, at det lyder enkelt, men i mødet med hverdagen stiller det store krav til alle led i kæden og samtlige medarbejdere. Det forudsætter især opdateret materialemæssig know-how, klare mål, tydelige indkøbs-, produktions-, og sorteringsprocedurer, velfungerende logistik og tæt samarbejde at omdanne spild til ressource.
Skappe krav og grøn profil
Hos Nordmark mærker man, at også i metalindustrien øges kravene til, at man som virksomhed skal kunne dokumentere, hvordan man aktivt er med til at sænke det globale CO2-udslip. De skærpede krav og stigende forventninger kommer både fra myndigheder, kunder, samarbejdspartnere og oftere og oftere fra egne ansatte.
Og her peger Stena Recycling på, at man ikke har fordyrende mellemled mellem kunde og smelteværker. Det gør, at kunderne sparer penge, og for Nordmark garanterer det også, at der er kort fra afhentning af jernspåner, til de fragtes videre til filial og efterfølgende returneres til producenterne i omsmeltet stand efter at have været forbi specialiserede partnere, f.eks. smelteværker eller støberier
- Som fremstillingsvirksomhed kan man ikke bevæge sig særligt hurtigt op ad affaldstrappen uden hjælp fra erfarne partnere, der kender den nuværende og kommende lovgivning, og som har indgående viden om materialers kompleksitet og genanvendelsespotentiale. Stena Recycling har nu i et årti vist, at vi har sikkerhed for, at vores jernspåner genanvendes. Dermed er vores langvarige samarbejde med til at styrke Nordmarks grønne omstilling og fremtidige markedsposition, siger Morten Mørk.