Ny dansk fødevarerobot får million-støtte
Den fynske iværksætter Jan Pedersen er næsten klar til at sende sin store opfindelse, en pølserobot, ud på verdensmarkedet - men nu bliver den endnu bedre, fortæller han i en pressemeddelelse.
74-årige Jan Pedersens firma, Proxima Centauri, har således fået cirka to millioner kroner i EU-støtte.
Robotten skal sætte en stopper for den dyre, langsomme og ikke mindst klimabelastende praksis med at sejle naturtarme til sortering og opmåling i Kina.
Pengene fra EU’s Eurostars-program giver mulighed for at udvikle en ekstra robot, en såkaldt pick-upper.
- Det er en robot, der skal samle tarmene op og sætte dem ind i vores sorteringsmaskine. Den robot kommer foran den nuværende maskine, fortæller Jan Pedersen.
Slut med Kina tur/retur
Han har tidligere drevet et slagteri i Polen, og allerede dengang undrede det ham, at det var nødvendigt at sende naturtarmene hele vejen til Kina.
- Lige som alle andre sendte jeg også naturtarme til Kina, men så begyndte jeg at interessere mig lidt for, hvorfor det var nødvendigt. Da jeg så solgte firmaet i 2017, tænkte jeg, at nu skulle der gøres noget ved det. Så jeg etablerede Proxima Centauri i Danmark, og så begyndte vi at bygge, siger han.
Naturtarmens rejse fra et slagteri i Europa til Kina og retur udleder ifølge Proxima Centauri CO2 svarende til cirka 4,1 millioner privatbiler.
- Foruden at reducere CO2-forbruget kunne vi bevare nogle arbejdspladser i Europa og få arbejdsgangen omformet fra ret triviel til mere højteknologisk - det er det, vores maskine gør, forklarer Jan Pedersen.
Som partner i projektet skal Lund Universitet i Sverige udvikle softwaren og kameraerne, som skal dirigere den nye robot i, hvor den skal køre hen og samle tarmen op.
- Tarmen bliver lagt ud på et bord, og skal så samles op af den nye robot. Men robotten skal selvfølgelig dirigeres af et eller andet. Så vi sætter nogle kameraer på, som kan se de tarme, der ligger på bordet. Så sidder der en masse software, der fortæller robotten, hvor den skal køre hen, og hvordan den skal samle tarmen op, lyder den korte beskrivelse fra den fynske iværksætter.
Blåstempling
For Jan Pedersen er EU-midlerne afgørende for Proxima Centauris videre arbejde – og ikke mindst en blåstempling af projektet.
- Støtten betyder temmelig meget, for selvfølgelig er det da en anerkendelse af projektet – det er én side af sagen. Men det er også den økonomiske støtte i det. Det koster mange millioner kroner at bygge det her, så uden støtte ville jeg skulle sælge både hus og hjem for at klare det – det var jeg ikke rigtig indstillet på, konstaterer han.
Og fremtiden ser lys ud, er han sikker på:
- Vi vil ud på verdensmarkedet. I Brasilien slagter de for eksempel også rigtig mange grise. De vil også med fordel kunne bruge den her robot. Der er jo lige så langt fra Brasilien til Kina, som vi har fra Europa.
Vejen til kapital
• Proxima Centauri har modtaget råd og sparring til EU-ansøgningen gennem et samarbejde med Erhvervshus Fyn og Det Syddanske EU-Kontor.
• EEN (Enterprise Europe Network) har i 2020 assisteret Proxima Centauri med at afdække mulige samarbejdspartnere på en række lande – og samarbejdet vil fortsætte igennem 2021 med at få etableret specifikke partnerskabsaftaler i udlandet.
• Proxima Centauri har tidligere opnået støtte fra blandt andre.:
- Innovationsfonden, InnoBooster-programmet
- Erhvervshus Fyn, programforløbet ”Spirende Fødevareoplevelser”
- Robot Union, EU-finansieret start-up-program
Artiklen er en del af temaet Industri&fødevarer.