Topfolk går sammen om at sikre Danmarks digitale førerposition
Danmark har klaret sig bedre gennem coronakrisen end de fleste andre lande, ikke mindst takket være en global førerposition med brugen af digitale værktøjer.
Men fordi coronaen i mange lande har fremskyndet den digitale transformation, frygter en række topfolk i dansk erhvervsliv, at Danmark bliver overhalet digitalt inden om.
Derfor samler Dansk Industri nu en række topledere fra danske virksomheder og specialister fra ind- og udland i en hurtigtarbejdende taskforce for at sikre Danmarks digitale udvikling, der er en del af fundamentet under fremtidens velfærd og velstand.
Det skal ske gennem en række af topmøder under det fælles navn "CEO Commitment – vision for et stærkere Danmark". De konkrete forslag fra drøftelserne i taskforcen vil løbende blive præsenteret for regeringen som indspark til Danmarks kommende digitaliseringsstrategi.
- Vi har høstet mange positive erfaringer fra at bruge digitale redskaber til at stoppe smittespredningen og til at finde nye måder at arbejde sammen på. Statsministeren har i den forbindelse sagt, at vi ikke havde klaret krisen uden vores digitale førerposition, og det er vi glade for. Erfaringerne giver os absolut en masse nye muligheder, men vi må ikke tage vores position for givet. Resten af verden har nu i endnu højere grad opdaget de digitale muligheder, og derfor skal vi lægge os ekstra i selen for at bevare og udvikle vores internationale digitale førerposition, siger administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen, DI, i en pressemeddelelse.
DI-direktøren henviser til, at stort set hele resten af verden har måttet sætte turbo på digitaliseringen på grund af corona og peger på, at et land som Tyskland, der hidtil ikke har været lige så langt fremme som Danmark, nu sætter hele sin økonomiske og industrielle styrke ind på at digitalisere samfundet – blandt andet for at komme helskindet ud af coronakrisen.
- Det vil være yderst skadeligt, hvis vi sakker bagud. Vi har hårdt brug for ny teknologi i kampen for mere konkurrencedygtige virksomheder, et bedre sundhedsvæsen og i det hele taget for at gøre Danmark til et endnu bedre land for os alle sammen. Derfor vil vi nu komme med en række konkrete initiativer til holde momentum med den digitale udvikling, siger Lars Sandahl Sørensen.
"CEO Commitment – vision for et stærkere Danmark" indgår som en del af et større udspil fra DI om en digitaliseringsstrategi, som blandt andet andet lægger op til, at regeringen over de næste fire år investerer 10 milliarder kroner i den digitale udvikling af vores samfund. De kommende drøftelser skal blandt andet komme med bud på, hvordan pengene helt konkret kan bruges på at flytte Danmarks digitale udvikling fremad.
Omkring 20 topchefer er med i CEO Commitment fra DI’s 18.000 medlemsvirksomheder. De vil på en række topmøder invitere relevante ministre, politikere, borgmestre, regionsformænd, forskere, fagbevægelse, internationale eksperter og andre interessenter, for at drøfte og finde konkrete forslag til løsninger på de udfordringer vi står over for.
Nogle af de vigtige spørgsmål, der skal findes konkrete løsninger på, er for eksempel, hvordan vi i højere grad kan bruge data til at løse nogle af de samfundsudfordringer, vi står overfor – for eksempel til den grønne omstilling og på sundhedsområdet, og hvordan understøtter vi bedst muligt SMV’ernes digitale transformation.
Med til at starte og lede initiativet er Netcompanys CEO, André Rogaczewski.
- Verden er under hastig digital forandring, og Danmark har brug for en ambitiøs politisk vision og klare mål for samfundets digitale udvikling, hvis vi også i fremtiden vil ligge helt i front – også internationalt. Jeg glæder mig derfor over, at vi med CEO Commitment samler en række yderst kompetente aktører på tværs af brancher og sektorer, som bringer værdifulde erfaringer til bordet, og gør os i stand til at udpege konkrete og slagkraftige løsningsforslag, der kan sikre Danmarks fortsatte position som digital frontløber-nation, siger han.
- I udfordrende tider for vores samfund har digitale løsninger og digital parathed spillet en helt afgørende rolle og bundet Danmark og danskerne sammen i en grad, vi aldrig har set før. Med alle tænkelige tekniske og virtuelle værktøjer har myndigheder og virksomheder holdt hjulene i gang. Der er ingen tvivl om, at et digitalt Danmark har været afgørende for, at vi i dag står i en langt bedre situation end frygtet. Derfor skal vi sikre, at Danmark også i fremtiden er et digitalt fyrtårn, som verden kigger til, når vi med digital nytænkning finder svar på nogle af samfundets mest presserende udfordringer, siger André Rogaczewski.