23948sdkhjf

Printet fikstur giver gevinst

Armaturproducenten Vola har succes med nyudviklet fiktur under en slagpresse. Den prisbillige løsning er udviklet sammen med DAMRC

Der er situationer, hvor det godt kan betale sig at printe et fikstur som alternativ til at bearbejde det frem i metal.

I hvert fald for armaturproducenten Vola i Horsens, som har taget et 3D-printet fikstur i brug under en slagpresse.

- Vola har erfaret, at fiksturet revner efter én dag til to uger. Det er et problem , som de forsøger løst ved at 3D-printe fiksturet i nye materialer. Det er en meget billigere og hurtigere løsning end CNC-fræsning, siger Abdullah Kacar, R&D Engineer hos DAMRC i en pressemeddelelse.

Innovations- og udviklingscenteret DAMRC i Herning har nemlig i samarbejde med Vola studeret printretningens betydning, da den har stor indflydelse på styrken af printet, der samtidig skal kunne give sig lidt under slaget. Det er sket i et MADE udviklingsprojekt.

Tre forskellige fiksturer er blevet testet, og det stærkeste er endnu ikke knækket eller revnet, oplyser parterne. Det 3D-printede fikstur koster godt en tiendedel af prisen sammenlignet med det traditionelle CNC-fræsede fikstur: 232 kr. mod 2.000 kr.

Lovende business-case

Fiksturet er ca. 10 centimer langt, og den hårdføre prototype af PLA plast, er siden primo december 2020 blevet testet på VOLA’s fabrik i Horsens, for at se hvor længe den kan holde til belastningerne. Business casen er indtil videre meget lovende.

- Det har klaret over 400 slag. Planen er at køre med det billigste og mest tilgængelige materiale - og det er PLA’en - og så vil vi gå op i de mere eksotiske materialer (karbon forstærket PLA), jo længere frem vi kommer i afprøvningen. Det vil være en succes, hvis fiksturet holder seks måneder," siger Jacob Rasmussen, produktionsteknolog og projektansvarlig hos Vola.

Samme melding kommer fra DAMRC:

- Hvis fiksturet holder i seks-syv måneder, så er det perfekt og meget mere fordelagtigt at få det printet, end at få bearbejdet frem. Men vi kan først konkludere noget i forhold til omkostninger til efteråret," siger Abdullah Kacar.

At undgå nede

Prisen for fiksturet bliver holdt op mod holdbarheden og fleksibiliteten. For Vola er det essentielt at undgå nedetid.

- Hvis fiksturet kun holder én uge, så bliver det forstyrrende for vores afdeling, at skulle blive ved med at 3D-printe dem. Frem for at vi har et emne til 2.000 kr., som fungerer i et år eller to. Vi vægter især hurtig responstid, så vi kan få et nyt fikstur, hvis det går i stykker. Eller vi har brug for en ny model, forklarer Jacob Rasmussen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078