23948sdkhjf

Robotten kan behandle hvert kålhoved forskelligt

Daloon i Nyborg får hver dag omkring 20 tons hvidkålhoveder ind i sin produktion. I dag bliver de i store træk behandlet manuelt. Daloon vil gerne have en automatisk løsning, og derfor har firmaet udviklet "Kålbotten" sammen med automationshuset Technicon og Teknologisk Institut.

- Robotten kan samle hvert kål op, den kan rotere dem og finde stokken i kålen, og skære stokken ud og skære større eller mindre hul afhængigt af hvilken størrelse kål, der er tale om, siger Mads Eskelund Kristensen, projektleder hos Technicon.

Som det er i dag, så bliver der skåret lige meget ud, uanset om der er tale om et lille eller et stort hvidkål. Det betyder, at der går råvarer til spilde.

Systemet vil også kunne bruges til andre typer grøntsager, som skal lægges op og beskæres.

Robotskind, griber og vision

Foreløbig er robotten konstrueret som en prototype. Der er tre nyudviklede elementer: et robotskind, der beskytter robotarmen, en specialudviklet griber, der kan håndtere grøntsager, og et visionsystem, der hjælper med kvalitetskontrol og med orientering af grøntsagerne.

Skindet omkring robotarmen er nødvendigt for at holde en renhed omkring robotten. Det er et skind, som Technicon har udviklet specielt til projektet.

- Skindet kan tåle højtryksspuling. Det produkt har ikke fandtes før, og det vil også kunne have en anvendelse i andre industrier, siger Mads Eskelund Kristensen.

Technicon vil sende produktet på markedet.

De tre parter har fået støtte til projektet gennem EU-programmet agROBOfood. Projektet har taget omkring halvandet år. Parterne vil gerne lave en demonstrationsdag om projektet, men indtil videre afventer de coronasituationen.

Artiklen er en del af temaet Fremtidens Automation.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094