23948sdkhjf

Prodan-ledelse frygtede tocifret millionunderskud i 2020

På et tidspunkt i 2020 frygtede ledelsen hos Prodan, at året ville ende med et tocifret millionunderskud.

Heldigvis gik det ikke så skidt, og på bundlinjen stod ved årets udgang ”kun” et minus før skat på 2,8 millioner kroner. Regner man et par ejendomsselskaber med, kom den samlede koncern ud med et underskud på blot 700.000 kroner.

- Jeg synes egentlig, vores første kvartal 2020 startede fornuftigt, og jeg synes også, vores ordreindgang i marts, da Mette Frederiksen lukkede ned, var god. Så kan det nok være, at vi kom til at mærke nedgangen. Vores allerstørste kunde var nede på indeks 40, og vores andenstørste kunde var nede under indeks 10. Tre af vores største kunder var faktisk årsagen til det omsætningsfald på 20 procent, vi fik fra 2019 til 2020, fortæller administrerende direktør Per Hastrup.

Tilpassede organisationen

I første omgang forsøgte Prodan-ledelsen at lukke hullet via lønkompensationsordningen.

- Vi benyttede lønkompensationsordningen i seks uger. Så trådte vi ud af den, fordi der var en masse restriktioner. Vi skulle jo mindst have 30 procent hjemme, og det svarer til 40 mand her. Det var sådan lige i overkanten, så vi var faktisk nødt til at etablere noget overarbejde. Det gav ikke nogen mening, og vi kunne se, at den her krise ikke var noget, der bare var forbigående, så vi trådte ud af ordningen og valgte at tilpasse organisationen, lyder det fra Per Hastrup.

Ved den lejlighed blev ni medarbejdere afskediget, og i hele 2020 sagde Prodan farvel til 21 medarbejdere. Siden nytår er man dog begyndt at ansætte igen. Ni nye er kommet ind på den konto, så man nu er 108 medarbejdere i alt på fabrikken i Randers.

Atter sorte tal

For det viste sig heldigvis at man nåede bunden i forsommeren, og siden er det gået støt fremad igen.

- Siden august har vi kørt med sorte tal, og det har vi også gjort de første fire måneder i 2021, konstaterer Per Hastrup, og tilføjer.

- Første kvartal er startet rigtig godt, men jeg kan også se, vi har nogle udfordringer. Vi har nogle huller i vores produktion: Ikke fordi vi mangler ordrer, men vi mangler materialer. Så det kan godt være en vækstdræber.

Råvaresituation er en udfordring

Det, Prodan-direktøren hentyder til, er naturligvis den verserende råvarekrise, hvor grossister og værker kæmper for at kunne honorere efterspørgslen. Det har efterladt mange industrivirksomheder i en kritisk situation, hvor det er svært at planlægge produktionen optimalt.

- Det kan være, vi pludselig får at vide, at de materialer, vi var blevet lovet på mandag, først kommer om 14 dage, og så har vi måske ikke noget andet at producere på de maskiner, som skulle have været booket op i 14 dage. Så står vi med nogle store dyre maskiner og nogle dygtige, kvalificerede folk, som vi selvfølgelig kan beskæftige andre steder, men det er ikke nær så lønsomt. Så det er virkelig frustrerede, fortæller Per Hastrup.

For en underleverandør som Prodan er det svært at gardere sig mod den kaotiske situation på råvaremarkedet.

- Hvis det bare var sådan, at vi producerede alt i det samme materiale, så kunne vi bare købe ind til råvarelager, men det er jo vidt forskellige materialer. Vi prøver selvfølgelig at få nogle forecasts fra kunderne, og så går vi ud og reserverer materialerne, men det er det eneste, vi kan gøre. Samtidig stiger det også voldsomt i pris, og noget bliver så dyrt, at nogle projekter simpelthen bliver sparket til hjørne, forklarer Per Hastrup og nævner maskinbyggere som et segment, der lige nu udskyder projekter på grund af de stigende råvarepriser.

Prodan A/S
mio. kr. 2020 2019
Bruttofortjeneste 50,3 66,7
Resultat af primær drift -2,3 7,1
Resultat før skat -2,8 6,6
Årets resultat -2,2 5,2
Balancesum 85,6 87,8
Egenkapital 37,9 40,1
Antal ansatte 103 119
Regnskabsåret blev afsluttet den 31. december 2020

Artiklen er en del af temaet Regnskab.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125