23948sdkhjf

Metalindustrien i langsom bedring

Meldingen fra brancheforeningen Metal- og Maskinindustrien under Dansk Industri er svagt optimistisk. De danske virksomheder klarer sig godt på eksportmarkederne, mens den indenlandske efterspørgsel halter lidt efter.
De danske metalvirksomheder er ved at kæmpe sig ud af krisen, og det er et glædeligt budskab forud for Metal 2012-messen, der finder sted i Fredericia Messecenter i næste uge.

Et konjunkturbarometer, der er udarbejdet af Metal- og Maskinindustrien og blandt andet er baseret på data fra Danmarks Statistik, viser en positiv tendens blandt de danske metalvirksomheder.

- Vi var nede i en bølgedal i 2008, og der er vi heldigvis ved komme op af igen. Ser man på eksport af metal- og maskinprodukter, er vi meget tæt på at være tilbage på 2008-niveau. Det har været en forholdsvis stabil tilbagevenden. Og den udvikling følger stort set udviklingen i vores nabolande Sverige og Tyskland, fortæller chefkonsulent Christian Eskelund-Hansen.

Væksten findes i udlandet
Netop eksporten er det helt store lyspunkt i undersøgelsen. På trods af et dyk sidste sommer på ca. 10 mia. kr. viser tallene fra september, at danske metal- og maskinvirksomheder omsætter for ca. 150 mia. kr. årligt på eksportmarkederne, og det er på niveau med tiden før krisen.

Til gengæld halter den indenlandske efterspørgsel efter. Her omsætter virksomhederne for ca. 85 mia. kr. mod ca. 110 mia. kr. før krisen. På baggrund af de to tendenser er Christian Eskelund ikke i tvivl om, hvordan danske virksomheder bør agere.

- Det er uden for landets grænser, at væksten findes og skal findes, så lang øjet rækker. Det er vigtigt, at virksomheden er gearet mod en afsætning, der finder sted på vores nabomarkeder, men også de mere eksotiske markeder som fx BRIK-landene. Undersøgelsen viser desværre også, at danske metal- og maskinproducenters markedsandel er faldet fra 2,4 % til 2,05 %. Vi kunne have haft en eksportomsætning, der var betydeligt højere, hvis vi havde haft en udvikling, der var fulgt med landene omkring os, konstaterer Christian Eskelund-Hansen.

Erhvervstilliden er i bedring
Et andet lystpunkt i undersøgelsen er metal- og maskinindustriens erhvervstillid. Traditionelt ser metalindustrien mere positivt på erhvervstilliden end den generelle fremstillingsindustri i opgangstider og mere negativt i nedgangstider – og sådan er situationen også lige nu.

- Der er heldigvis en positiv udvikling i erhvervstilliden, men det er eksporten, der trækker op, siger Christian Eskelund-Hansen, og nævner to parametre, der trækker tilliden i negativ retning; beskæftigelse og kapacitetsudnyttelse.

- På kapacitetssiden ligger vi ca. 20 % under fuld kapacitetsudnyttelse, så der er stadig plads til ordreindtag. På beskæftigelsessiden er det en rimelig flad kurve. Der forventes ikke de store afskedigelsesrunder, men heller ikke den store nyrekruttering, forklarer han.

Kig på eksport og produktivitet
Chefkonsulenten er derfor heller ikke i tvivl om, hvad han vil råde de danske metal- og maskinproducenter til at fokusere på i de kommende år.

- På den ene side skal virksomhederne kigge indad: Det handler om produktivitetsfremmende foranstaltninger. Vi er rigtig glade for, at det er på dagsordenen, men nu skal det omsættes til konkret handling. Nu skal alle virksomheder kigge på, hvordan man kan øge produktiviteten. I den forbindelse har vi faktisk kørt et pilotprojekt med en stribe virksomheder inden for branchen, hvor vi påstod, at det var muligt på under et år at forbedre produktiviteten med 25%. Det viste sig at være rigtigt.

- På den anden side skal virksomhederne også kigge udad. Hvor mange virksomheder står egentlig for vores eksport? Det er en forvindende lille del af branchen, der står for vores eksport. Faktisk er det 10 % af virksomhederne, der står for 90 % af eksporten, og det skal der laves om på, slutter Christian Eskelund-Hansen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125