Danfoss sejrede på HI: Hædret for kæmpe automationsprojekt
Det er et helt altomfattende automatiseringsprojekt, som Danfoss Drives har gennemført, og som i dag har modtaget årets automatiseringspris fra DIRA.
En overvejende manuel produktion af frekvensomformere er afløst af fuldautomatisk produktion på robotceller på fabrikken i Gråsten.
Og anlægget kan producere få styk af hver variant med lynhurtig omstillng, såkaldt mass customization. Danfoss Drives og BILA har arbejdet på den nye produktionsplatform i 3-4 år.
- Vi har tænkt det hele forfra. Vi har gentænkt hele vores fremstillingsmåde, siger Martin Høgsbjerg, head of supply chain technology i Danfoss Drives.
Produktet, frekvensomformere, og produktionen er udviklet paralelt. Det har stillet store krav til Danfoss og til automationsfirmaet BILA, som har bistået Danfoss.
- Vi har lavet Design for Automazation, ikke bare Design for Manufacturing. Vi forventer, at vi kan producere billigere, og at kvaliteten samtidig bliver højere. Så det betyder, at vi kan holde produktionen i Danmark, siger Martin Høgsbjerg.
Kæmpe dataprojekt
- Det har været et kæmpe dataprojekt, siger Per Bech Rasmussen, COO fra BILA.
- Robotterne er det mindste af det. Det handler om at få hele dataforløbet til at fungere fra kunden konfigurerer et produkt, ind gennem produktionen, og ud til de færdige produkter, siger han.
Millionvis af varianter
Robotcellerne kan producere et hav af variationer af frekvensomformere, faktisk millionvis af varianter. Dermed kan Danfoss producere direkte til ordrer. Der er ikke behov for et lager.
En af fordelene ved at lave produktionen i robotceller er, at produktionen umiddelbart kan udvides.
- Når volumen stiger, så køber vi bare flere celler, siger Martin Høgsbjerg.
Sensorer
Danfoss og BILA har begivet sig ud på nyt land med automationsprojektet, og robotterne er udstyret med en masse sensorer.
- Vi har overspechet med sensorer. Det sikrer, at vi kan samle data fra produktionen, og at vi kan bruge artificial intelligence til at optimere produktionen, siger Per Bech Rasmussen.
Danfoss og BILA har forsøgt at tænke mange år frem med projektet, og det er også det, som de er blevet præmieret for af BILA.
Artiklen er en del af temaet HI-MESSE 2021.