Kongskilde investerer stort i nye robotter: Leasing var en genvej
Kongskilde Industries ved Sorø med knap 130 medarbejdere har kastet sig ud i en robotrejse med investering i tre nye robotter. Virksomheden havde i forvejen kun en robot. Kongskilde søger med robotterne en mere effektiv produktion, højere kvalitet, et større output og et bedre arbejdsmiljø.
- Vi er ikke roboteksperter her i huset. Men vi har benyttet os af flere integratorer og af Teknologisk Institut. De træner os i at programmere, og efterhånden lærer vi selv at programmere robotterne, siger Anja Juhler Nielsen, operations director hos Kongskilde Industries.
Inden for det sidste halvandet år har virksomheden investeret i de tre nye robotter. En industrirobot, som samler metalemner op og placerer dem i en presse. En MiR-robot til interne transport, og en cobot, der bruges til svejsning.
Den første robot, som fodrer en presse, har allerede vist sig at være en rigtig god investering.
- Der er rigtig god økonomi i den, og der er mere kapacitet i den. Målet er, at den skal køre 24-7, siger Anja Juhler Nielsen.
Kongskilde Industries producerer forskellige blæsere og røranlæg, som bruges i plast- og papirindustrien. Ligeledes producerer firmaet blæsere til at transportere korn.
Leaser robotter
Den mobile MiR-robot er der foreløbig knap så god økonomi i. Men det hænger sammen med, at der var nogle indkøringsproblemer, og det var først da den rigtige service og videns-partner blev fundet, at der rigtigt kom skub i implementeringen. Robotten transporterer færdige produkter fra produktionen ud i et varelager. Det er en distance på flere hundrede meter i de kolossale produktionshaller, så der er mange mandetimer at spare ved at lade robotten gøre arbejdet. På sigt skal robotten varetage flere transportopgaver i fabrikken.
- Der går et stykke tid, før den robot er tilbagebetalt. Vi har leaset alle de tre nye robotter, og det er en supergod ordning, for det betyder, at man tør kaste sig ud i noget nyt. Vi kan lære og lege. Men jeg tror, at det ender med, at vi køber alle tre robotter, siger Anja Juhler Nielsen.
- Hvis vi skulle have gennemregnet alle business cases, før vi investerede i robotter, så var vi måske slet ikke kommet i gang endnu. Nu er vi kommet i gang. Der sker noget, og det er meget motiverende, siger hun.
Anja Juhler Nielsen og hendes kolleger har ledt efter steder i produktionen, hvor det giver mest mening at automatisere.
- Vi har kigget efter steder med stor volumen og ensartethed. Det har vi blandt andet fundet ved pressen, som laver alle vinger til vores rotorer, siger hun.
Fordi robotten arbejder i døgndrift, så kan pressen nu producere meget mere, når der er behov for det.
Økonomi og arbejdsmiljø
Anja Juhler Nielsen venter, at der vil være god økonomi i robotinvesteringerne på sigt, og så har de også nogle gode effekter på arbejdsmiljøet.
- De jobfunktioner, som vi fjerner, er jo ikke nogle, som de ansatte er kede af forsvinder. Det er nogle ensformige funktioner, som ikke er spændende. Jeg tror også, det har en god effekt på vores evne til at tiltrække og fastholde folk, at vi har en moderne produktion. Jeg kan se lys i øjnene, når de arbejder med robotterne, siger hun.
Læring
Selv om Kongskilde Industries er startet med et beskedent udgangspunkt, hvad robotviden angår, så er en række medarbejdere ved at lære det. På industrirobotten ved pressen havde Kongskilde Industries allerede efter få måneder selv kørt ni emner ind.
- Vi har taget hul på det, og det er en læringsrejse. Nu har vi flere vidensbærere i produktionen, og de bliver dygtigere og dygtigere til det.
Højere kvalitet
Også den nye svejserobot er kommet godt i gang.
Klejnsmed Martin Sørensen har lært sig programmering på robotten og programmeret svejsning af flere emner og har konstrueret flere fiksturer til den.
Robotten svejser blandt andet de rotorerer, som skal skabe en luftstrøm.
Martin Sørensen demonstrerer en svejsning med robotten, og det er tydeligt, at svejsningerne fremtræder lige og meget ensartede. Tests har også vist, at kvaliteten er meget høj.
- Kvaliteten er supervigtig, fordi den mindste unøjagtighed kan gå ud over balancen i rotoren, siger han.
Artiklen er en del af temaet Fremtidens Automation.