Global ingrediens-producent vælger dansk robotløsning
Eksport: På den netop afholdte HI-messe i Herning kunne Cobot Lift løfte sløret for en helt ny robotløsning.
Den sjællandske virksomhed har specialiseret sig i robotløsninger, hvor man kombinerer en velkendt UR-robotarm med en vakuumløfter, og dermed kan løfte sækker, kasser og lignende på op til 45 kg.
Den nyeste løsning er lavet til den globale melblandingsproducent Puratos, som har installeret den på sin fabrik i Østrig.
- Det, vi har lavet, er en depalleteringsløsning med vision til håndtering af sække. Den detekterer selv, hvor den skal gå hen og gribe den næste sæk. Den kan løfte op til 100 forskellige sække, og så er den udstyret med vores fjernadgang, så vi har mulighed for at supportere den, siger Henrik Elm Gulløv, der er adm. direktør for Cobot Lift.
Forbedret arbejdsmiljø
Udover en øget effektivitet har Puratos fået lavet markante forbedringer af arbejdsmiljøet med den danske løsning.
- Typisk har de en opskrift, hvor de for eksempel fordeler 15 kg mel i 10 sække, så skal der 1 kg salt og 4 kg sukker eller lignende i, og så bliver sækkene pakket på en palle, sådan så det bliver et helt produkt, fortæller Henrik Elm Gulløv, og fortsætter:
- Det er en proces, hvor de tidligere havde to medarbejdere, der stod og løftede op til 10 tons om dagen. De medarbejdere holder fem-ti år, og så er de ude med dårlig ryg resten af livet. Det slider deres medarbejdere op.
Nu løfter robotten de op mod 40 kg tunge sække af pallen og over til melblandemaskinen, hvor medarbejderen blot skal skære sækken op.
Har søgt patent
Den sjællandske virksomhed har søgt flere patenter på den nye løsning.
Udfordringen hos Puratos har dels været de forskellige typer af sække, robotten skal gribe, og dels detekteringen af sækkene. Og så har der været krav om en kompakt løsning, der kunne integreres på den eksisterende plads på fabrikken.
- Det er ret mange elementer, vi har fået til at lykkes. Det er det her med at gribe ting, der er forskelligartede, flytte det ved at suge an i det tilstrækkeligt godt, og så er det fødevarekontaktgodkendt. Det har krævet udvikling af gribeteknologien samtidig med visionssystemet og den her automatiske detektering. Vi har valgt en visionsløsning, som er udviklet af IFM, som er væsentligt billigere end alt andet på markedet. Vi arbejder tæt sammen med IFM globalt omkring vision-detektering, forklarer Henrik Elm Gulløv.
Stor interesse
Han har da også rigtig store forventninger til løsningen, som Puratos, der har 64 fabrikker på verdensplan, har vist interesse for at udbrede til flere fabrikker. Men også fra andre spillere, der håndterer sække i fødevareindustrien.
- Vi har allerede fået leads på otte forskellige fabrikker nu. Jeg skal på besøg hos Puratos på to fabrikker, og i sidste uge viste jeg Danone den løsning og er blevet bedt om at komme til Liverpool og se på deres fabrik. Jeg har fire fabrikker hos Danone nu, som jeg skal kigge på, siger Henrik Elm Gulløv.