23948sdkhjf

Danske tårnproducenter vinder sag: Kinesiske vindmølletårne pålægges straftold

De to danske producenter af vindmølletårne, Welcon og Valmont SM er glade for, at EU-kommissionen torsdag har besluttet, at der skal indføres straftold på kinesisk fremstillede vindmølletårne. De to konkurrenter har sammen anlagt sagen ved EU, fordi de mente, at kinesiske tårnproducenter blev støttet af den kinesiske stat på ulovlig vis, og dermed kunne dumpe priserne på vindmølletårne. 

- Vi noterer os med tilfredshed, at EU-kommissionen langt om længe pålægger kinesiske vindmølletårne told. Med beslutningen har EUs medlemslande sagt stop overfor systematisk kinesisk prisdumping, siger Niels Brix, CEO, Valmont SM. Han er dog ikke helt tilfreds med, at de kinesiske vindmølletårne slipper med en toldsats på mellem 7,2 og 19,2 procent. 

- Selvom vi er tilfredse med EUs beslutning, kunne vi godt have ønsket os en mere retfærdig toldsats, som ville afspejle både prisdumping og statsstøttet fragt og transport, siger Niels Brix.

EU lagde i 2016 en straftold på kinesisk stål, fordi man konstaterede, at der var tale om prisdumping. De danske tårnproducenter rejste i 2020 en sag i EU om også at lægge told på tårne produceret af det kinesiske stål. Dette har nu resulteret i, at EU-kommissionen den 18. december 2021 har offentliggjort, at der indføres en antidumping-told på kinesisk-producerede ståltårne på 7,2-19,2 pct. afhængigt af producenten.

Vestas er ikke tilfreds

Den danske vindmølleproducent Vestas har ikke bakket de to danske tårnproducenter op i sagen. Vestas har derimod arbejdet for, at der ikke skullet lægges straftold på de kinesiske tårne, selv om de ifølge EU produceres med statsstøtte fra den kinesiske stat og dermed forvrider konkurrencen.  

- Det er en ærgerlig udvikling, at der nu skabes yderligere handelsbarrierer på afgørende komponenter til den grønne omstilling. Vi indkøber langt størstedelen af vores tårne til europæisk projekter i nærområdet, men vi er grundlæggende imod tiltag, der kan gøre grøn teknologi mindre konkurrencedygtig og dermed ikke gavne den grønne omstilling og grønne arbejdspladser i Europa, skriver marketingchef i Vestas til mediet Finans.

Vestas har været kritiseret for, at det udleder unødigt store mængder CO2, når 100 meter lange vindmølletårne på op mod 250 tons skal fragtes fra Kina til Europa. 

Prisdumping fra andre lande

Hos Welcon ved Brande er der også stor tilfredshed med, at EU Kommissionen har besluttet at pålægge kinesiske tårne en straftold. Men Jens Pedersen, der er medstifter og CEO hos Welcon, vil nu gå andre asiatiske lande efter i sømmene. 

- Med EUs afgørelse i hånden vil vi nu gennemgå mistanke om prisdumping fra andre asiatiske og ikke-europæiske leverandører, og sammen med vores kollegaer i EWTA, drøfte næste skridt, siger Jens Pedersen, CEO Welcon. Antidumping-sagen mod Kina er ført af EWTA og er foreningens første sag. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08