23948sdkhjf

Millioner til grøn energiforskning i Esbjerg

Offshore-energi samt elektronik og data-kontrol er kerneaktiviteter i Aalborg Universitet Esbjergs (AAU Esbjerg) profil, og netop disse områder får nu et yderligere boost med forskningsmidler fra EUDP.

AAU Esbjerg er medansøger på tre projekter til EUDP, og samtlige tre har fået tildelt i alt over 46 millioner kroner til forskning i blandt andet energilagring og kunstig intelligens.

- Vi er meget glade for og stolte af at have fået midler til alle tre projekter, som hver især understøtter vores profil for AAU Esbjerg, og som dermed matcher de behov, der er i og omkring Esbjergs erhvervsliv, hvor blandt andet offshore-energi jo fylder utroligt meget. Det er med til at understrege AAU Esbjergs styrkeposition som en markant bidrager til den grønne omstilling, forklarer Simon Pedersen, lektor og sektionsleder af AAU Energi i Esbjerg.

Fibertov skal afløse stålwirer

Det ene EUDP-støttede projekt skal bidrage til, at der kan etableres højere og mere energieffektive vindmøller, blandt andet ved at bruge fibertov fremfor stålwirer til at hejse vindmøllerne med.

- Vi bidrager med viden om machine learning, hvor fibertovets styrke ved hjælp af kunstig intelligens og maskinsyn overvåges, og tovets tilstand forudsiges, forklarer Petar Durdevic, lektor ved AAU Energi i Esbjerg.

Lagring af energi

Lektor Ahmad Arabkooshar er involveret i de to øvrige EUDP-projekter på AAU Esbjerg, som overordnet omhandler grøn elektricitetslagring samt varme og varmelagring – det ene projekt ved blandt andet at analysere sektorkobling mellem fjernvarme og levering af procesvarme til industrien, og det andet ved at undersøge, hvordan overskydende energiproduktion fra vindmøller og solceller bedst opbevares og udnyttes:

- På et nyt storskalaanlæg i Esbjerg vil vi kunne lagre overskudsstrøm fra vedvarende energikilder i op til 14 dage i natriumhydroxid – nok bedre kendt som afløbsrens. I projektet skal vi undersøge nærmere, hvordan vi får udnyttet overskudsstrømmen mest optimalt, forklarer han.

De tre EUDP-støttede projekter på AAU Esbjerg løber over de kommende år. Foruden de tre projekter i Esbjerg har AAU fået tildelt EUDP-midler til yderligere seks projekter, blandt andet til fangst, lagring og udnyttelse af CO2, energieffektivisering samt persontransport og let varetransport.

Kort om de tre EUDP-støttede projekter på AAU Esbjerg:

• Muliggørelse af brug af fibertov i kranløsninger til høje vindmøller: I dette projekt vil Liftra, Dynamica Ropes og Aalborg Universitet muliggøre brug af fibertov i kranløsninger til høje vindmøller. Projektet vil demonstrere anvendelsen af fibertov og et machine learning-monitoreringssystem integreret i en af Liftras kranløsninger. Maskinsyn-systemet tillader visuel realtidssporing af skadeudviklinger gennem rebets livscyklus, som i øjeblikket udføres periodisk af teknikere. Projektet er støttet med 9.567.602 kroner fra EUDP.

• Molten Salt Storage – MOSS: MOSS er en ny løsning til et gigastørrelse-energilager baseret på flydende hydroxidsalte. Løsningen kan blive det første termiske gigastørrelse-energilager, der bliver kommercielt udbredt. I kompakte tanke med smeltede hydroxidsalte kan der lagres 1 GWh med et lavt varmetab. For hvert 1 GWh-lageranlæg i drift leveres årlige CO2-reduktioner på 32.000 tons. Projektets partnere er Seaborg Technologies, Sulzer, Alfa Laval, Din Forsyning, San Electro Heat, Kirt x Thomsen, Aalborg Universitet og Energy Cluster Denmark. Projektet er støttet med 13.244.782 kroner fra EUDP.

• Demonstration af højtemperaturvarmepumper på forskellige integrationsniveauer: Dette projekt sigter mod at udvikle og demonstrere to højtemperatur-varmepumpesystemer ved forskellige integrationsniveauer. De tekniske løsninger suppleres med forskningsaktiviteter, der fokuserer på at analysere fordele ved sektorkobling mellem fjernvarme og levering af procesvarme til industrien. Projektets partnere er Teknologisk Institut, Verdo Energy Systems, Multikøl og Energi, SRM, Frascold, Carel Nordic, Energy Solution, Biomar, Aalborg Universitet, Din Forsyning og Dansk Fjernvarme. Projektet er støttet med 23.740.205 kroner fra EUDP.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094