Fabrik investerer grønt: Sparer 200.000 kr. på lyset om året
100 lys-armaturer i administrationsbygningen, og 400 af samme slags i produktionshallerne er blevet skiftet hos Bema i Haderslev.
Efter at have skiftet fra lysstofrør til LED kan Bema se frem til en årlig energibesparelse på 93.363 kWh. Eller godt 200.000 kr. om året.
Den samlede investering for udskiftning af 500 armaturer var på 400.000 kr. Bema har selv investeret 353.200 kr., mens de sidste 46.800 kr. blev givet i tilskud fra Erhvervspuljen.
Det oplyser parterne i en pressemeddelelse.
Så nu skinner der nyt lys over industrivirksomheden, som snart fylder 75 år og har specialiseret sig i specialløsninger til procesanlæg.
Fabrikken udvikler og fremstiller transportsnegle, sneglekomponenter, vindinger og komplette løsninger til snegletransport.
Kort tilbagebetalingstid
Med en årlig energibesparelse på 93.363 kWh betyder det, at tilbagebetalingstiden på projektet kommer helt ned på 2,5 år.
- Og i den beregning har vi ikke taget udgifter til udskiftning af lysstofrør med. Lysstofrørene sprang flere gange om måneden og betød, at vi hver gang skulle leje en lift samt betale en elektriker for at komme ud og skifte dem, siger virksomhedens økonomichef Kim Hollænder Petersen.
Bema opnår desuden en CO2-reduktion på 1,2 ton årligt.
Bedre fabrikslys
Udover miljøgevinst og forbedret driftsøkonomi har udskiftningen også løftet arbejdsmiljøet betragteligt hos Bemas 65 ansatte.
- Tidligere var det normalt, at mange af vores ansatte måtte have arkitektlamper stående på arbejdsstationerne for at have et ordentligt arbejdslys. Det siger sig selv, at det ikke er den ideelle løsning for en specialiseret produktionsvirksomhed, forklarer værkfører hos Bema, Bo Lorenzen.
Og så er det naturligvis helt centralt, at flere og flere kunder stiller krav om bæredygtighed fra deres leverandører. For Bema får jævnligt besøg af kunder, som inspicerer de maskiner, som de får udviklet på fabrikken i Haderslev.
- Flere og flere kunder går op i, at vi har en miljørigtig profil. Derfor lå det lige til højrebenet at skifte til en mere klimavenlig belysningsform, siger Bo Lorenzen, som samtidig ser en gevinst i, at lyset i produktionshallerne nu får den samlede maskinpark og de bearbejde emner til at tage sig bedre ud.
- Produkterne shiner noget mere, siger værkføreren.
Vokser med tilskud
Hvis man spørger Bemas økonomichef har tilskuddet fra Erhvervspuljen bidraget væsentligt til omfanget af projektet på fabrikken i Haderslev.
- Tilskuddet har hjulpet til at fremskynde processen for os. Det har også betydet, at vi har skiftet flere armaturer, end vi ellers ville have gjort. Og det har i sidste ende bidraget til et bedre CO2-regnskab, siger Kim Hollænder Petersen.