Klumme: Videnimport – vejen til langsigtet overlevelse
Selv i et samfund, der som det danske er udråbt til at være et videnssamfund, er det nødvendigt at importere viden udefra.
På trods af, at vi har en række meget dygtige universiteter og et velfungerende GTS system i Danmark, er det nødvendigt, at både virksomheder og undervisere supplerer deres viden gennem samarbejde med udenlandske partnere. Det er ikke blot et spørgsmål om yderligere stimuli, men en forudsætning for langsigtet overlevelse.
Ovenstående kan lyde som en hård påstand, og en så alvorlig sag bør da også underbygges. De fleste er efterhånden blevet enige om, at vi ikke kan leve af viden alene, men at der også skal fokuseres på produktion. Med produktion følger et behov for uddannelse og efteruddannelse af faglærte og ingeniører. Hvis ikke den tilgængelige undervisning og viden er i verdensklasse, vil vi på sigt tabe konkurrencekraft til dem, der er bedre uddannet, og som bruger den nyeste teknologi.
I relation til opbygning og formidling af viden, er det en kendsgerning, at vi ikke har et Fraunhofer Institut, en NASA eller andre af de helt store ledende vidensaktører i Danmark. Det er helt naturligt, at Danmark ikke huser disse store institutioner, da de store normalt er hjemmehørende i lande, der er mange gange større end Danmark.
Når vi nu ikke kan have den ypperste viden på alle områder, er det endnu vigtigere, at vi bliver verdens bedste til at finde, benytte og videreudvikle den viden, der allerede eksisterer i andre lande. Selvom det ikke nødvendigvis er en let proces, kan vi ikke blot ignorere eller negligere den nyeste viden, hvis vi vil overleve på langt sigt.
Kilde: DAMRC . [url]http://www.damrc.dk[/b]