Farvel til farlig pakkeopgave: Nu napper robotten tørisen
Med en temperatur på minus 78 grader eller lavere er tøris ikke noget, der skal håndteres manuelt.
Sådan lyder budskabet fra Linde Gas, en af Nordeuropas største producenter af tøris, der bruges i tonsvis i industrien over hele verden.
- Tøris kan give svære skader, hvis man får det på bar hud. Derfor har vi ud fra et arbejdsmiljømæssigt sikkerhedshensyn valgt at få RoboTool til at konstruere en robotcelle, hvor tørisen, der ligger i plasticposer, pakkes helt uden kontakt med menneskehænder. At det så samtidig er en effektivitetsforbedring, gør jo ikke noget, siger projektleder Lars Møller, Linde Gas.
Han forkalrer, at Linde Gas tidligere har fået konstrueret en robotcelle til pakning hos RoboTool.
- Det har kørt rigtigt godt, helt uden børnesygdomme. Så det var oplagt at købe et anlæg mere fra Vejen, så vi ved, at det fungerer fra dag ét, siger Lars Møller.
Til robotcellen til pakning af tøris har RoboTool konstrueret en speciel løftefunktion på rullebåndet. Den samarbejder med en specialbygget griber, der sikrer, at der ikke går hul på poserne under pakning.
Det forebygger ifølge Linde Gas på en gang arbejdsulykker og at kunden modtager en tom pose. Tøris smelter nemlig ved at blive til gas, der forsvinder op i den blå luft. Det kaldes sublimation, dvs. uden at væske er en mellemtilstand.
På pakkeanlægget kører posen med tøris derfor forbi en fotocelle, som aktiverer en pneumatisk konstrueret løftemekanisme med særligt designede ”fingre”.
Fingrene passer perfekt ind i griberens konstruktion, så denne får fat under posen og emballagen forbliver intakt. Posen løftes over i en særlig isoleret container på størrelse med en europalle og stables i et særligt mønster. Efter pose nr. 100 lukkes containeren sikkert og køres med en truck i køleanlæg, hvor den venter på sin destination som kan være fx et slagteri eller en medicinalproducent.
Artiklen er en del af temaet Fremtidens Automation.