23948sdkhjf

Tunge trucks og natte-strøm er de store grønne knaster

Ib Andresen Industri vil nå en 95 procent reduktion af CO2-udslippet fra fabrikkerne i 2030. Her forklarer energi og miljøchef Kasper Dalgas Rasmussen om stålgigantens grønne plan

95 reduktion i CO2-udslippet i 2030.

Det er det ambitiøse mål, som stålvirksomheden Ib Andresen Industri med base i Langeskov på Fyn har sat sig på den bæredygtige front.

Indtil videre har Danmarks største underleverandør skiftet gassen ud med varmepumper til opvarmning, men stribevis af tiltag er på vej. Et af de centrale punkter i planen bliver at indgå en fast aftale med en leverandør af grøn strøm gennem en såkaldt Power Purchase Agreement?

Læs her Ib Andresen Industris energi- og miljøchef Kasper Dalgas Rasmussens svar på spørgsmålene om virksomhedens grønne rejse.

Hvor tæt er IAI på at få aftale i stand om en Power Purchase Agreement?

- Vi er i gang med forhandlingerne, men kender ikke den præcise tidshorisont i nu.

Hvilken type energikilde/leverandør satser IAI på, når det handler om en Power Purchase Agreement?

- Til at starte med, satser vi på solenergi, med tilføjelse af vindenergi senere. En blanding af de to energikilder vil matche vores elforbrug bedst.

Hvor langt er IAI fra et solcelleanlæg på taget?

- Inden 2025 vil der være solceller på nogen af tagene, som ca. vil dække 10-15 procent af vores elforbrug.

Tænker I et solcelleanlæg med egne batterier tilkoblet?

- Nej, ikke til at starte med.

Hvad er helt overordnet den største udfordring ved at nå 95 pct reduktion i 2030?

- At få dækket vores elforbrug time for time med en produktion fra vedvarende energikilder, da solen jo kun skinner om dagen og vi har gang i produktionen 24 timer i døgnet. Dernæst at få konverteret vores største trucks, med en bæreevne på 32 tons, til at være eldrevet, eller køre på et bæredygtigt brændstof.

Hvilke mål er der for CO2-regnskabet i de råvarer, der købes hjem til produktion?

- Det er vores kunders stål, som indgår i produktionen og vi kan derfor kun agere som rådgivere, men vi har allerede skabt os et overblik over europæiske stålværkers CO2 udledning per tons stål de producere, og vi bruger bl.a. denne information til at tilbyde vores kunder stålløsninger med et aftryk der ca. er 60 procent lavere end de traditionelle stålløsninger.

- De stålløsninger med et reduceret CO2 aftryk findes dog kun i begrænset mængder, men det er målet at 50 procent af vores kunder i 2030 skal gøre brug af et "grønnere" tilbud. I de "grønnere" tilbud er det ikke kun stålet som vi kan sænke CO2 udledningen ved, det er også transporten og fra overfladebehandlingen af stålet.

- Med hensyn til indkøb af emballage, er alt træ og pap FSC mærket, og vi køber kun plastik, som efter brug, let kan blive til ny plastik.

Hvad er dit bedste råd til andre virksomheder, der ønsker at speede deres grønne rejse op?

- Start med at skabe et overblik over jeres CO2 udledninger, så I ved hvor det bedst kan betale at starte med at reducere, så I let kan komme i gang. Fordi, når først man er startet på rejsen, bliver det hele mere overskueligt.

Artiklen er en del af temaet Energi & Miljø.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.12