23948sdkhjf

Økonom: Coronagæld vil udløse endnu flere konkurser

Opgørelsen fra Danmarks Statistik over antallet af konkurser har taget et hop op og viser, at 242 aktive virksomheder gik konkurs i marts . Det er en markant stigning på hele 47,4 pct. siden februar.

Det er dog ikke det store aktuelle måneds-hop i antallet af konkurser, som bekymrer seniorøkonom Kristian Skriver fra Dansk Erhverv mest i øjeblikket.

For stigningen i antal konkurser i marts kommer efter en periode med unormalt få konkurser, hvor rigtig mange virksomheder overlevede med hælp fra udskudte skatte- og momsbetalinger.

Den regning skal betales tilbage, og bekymringen hos Dansk Erhverv er, at tilbagebetalingen af den opsparede milliardgæld til det offentlige ser ud give konkursraten endnu et hop op.

- I takt med at coronalånen skal tilbagebetales kommer flere virksomheder til at dreje nøglen om. De mest nødlidende virksomheder, der har været hårdest ramt under coronakrisen, har opbygget en stor skattegæld under coronakrisen, som nu skal tilbagebetales, siger Kristian Skriver. 

De udskudte lån er blevet konverteret til rentefrie skattelån. Skattelånene skal tilbagebetales i løbet af 2022 og 2023. Ifølge Skattestyrelsen skal knap 48.000 virksomheder tilbagebetale ca. 34 mia. kr. i moms- og A-skattelån. 21,7 mia. kr. har allerede haft betalingsfrist 1. april i år. 

- Det kan blive en stor udfordring for mange virksomheder at betale lånene tilbage. De fleste virksomheder, der har optaget coronalån, klarer sig igennem udfordringerne, men der er virksomheder, der kan risikere at knække nakken. Derfor venter vi flere konkurser i 2022 end i 2021, siger seniorøkonomen i Dansk Erhverv.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078