23948sdkhjf

Tibnor: Vi forventer fossilfrit stål på hylden i 2026

Stålproducenten SSAB er i gang med at opføre produktionslinjer, der kan producere stål uden CO2-udledning. Men der går flere år, før det grønne fossilfri stål bliver en reel hyldevare, vurderer den danske salgsdirektør hos Tibnor, som er ejet af den svenske stålkoncern

Stålproduktion er en af de helt store syndere på globalt plan, når det handler om udledning af CO2.

Flere stålværker opfører og planlægger derfor lige nu nye produktionslinjer, hvor stålet reelt kan produceres uden udslip af CO2.

Det gælder blandt andet den svenske stålkoncern SSAB, som allerede har produceret de første ton fossilfrit stål og lavet aftale med flere store bilproducenter om i fremtiden at levere det CO2-neutrale stål til produktionen.

SSAB ejer ligeledes stålgrossisten Tibnor, hvor den danske salgsdirektør Søren Pliniussen forventer det grønne stål på hylden i løbet af en lille håndfuld år.

- SSAB har opført et prøveanlæg, der er starten til et nyt stålværk, som rent faktisk kan køre fossilfrit. Men der er mange leverandører rundt omkring sådan et værk, det er et kæmpe projekt med enorme investeringer bag ved, og jeg tror først, det er realistisk, at vi får det grønne stål på hylden i 2026, siger Søren Pliniussen.

Værker sænker CO2-aftryk

Selvom der stadig er et stykke vej til det helt grønne fossilfri stål, så har specielt de europæiske stålværker de senere år løbende kæmpet med at sænke CO2-udslippet i den eksisterende produktion.

Og hele udfordringen ved stålproduktionen er, at stålet smeltes og senere opvarmes til formning ved hjælp af stort forbrug af gas. Samtidig udledes der enorme mængder CO2 i den proces, hvor kulstof og ilt går i kemisk reaktion for at gøre jernet til stål.

Tibnor og Søren Pliniussen mærker da også lige nu en voksende interesse fra kundesiden, når det handler om at købe stål med et minimalt CO2-aftryk.

- Markedet er delt lige nu, for der er nogen, som efterspørger stål med minimalt CO2-aftryk, fordi de vil være grønne. I den anden ende er den konservative del af industrien, som stadig fokuserer meget på pris, siger Tibnors salgsdirektør.

Markedet er delt lige nu, for der er nogen, som efterspørger stål med minimalt CO2-aftryk, fordi de vil være grønne. I den anden ende er den konservative del af industrien, som stadig fokuserer meget på pris Søren Pliniussen, salgsdirektør for stålgrossisten Tibnor

Og selvom stålet stiger i pris pr. ton, når CO2-udslippet falder, så er efterspørgslen på vej op.

- Kravet om minimal CO2-udledning kommer frem i flere og flere sammenhænge. Grundlæggende handler det her om, at slutkunderne i stigende grad efterspørger det grønne og stiller krav om, at der skal bruges fossiltfrit stål eller stål med minimalt CO2-udslip i deres projekter, siger Søren Pliniussen.

Byggeriet er i fuld gang

Søren Pilniussen henviser til, at netop slutkundernes miljøkrav ned gennem værdikæderne allerede er stærkt udbredt i blandt andet byggesektoren.

- Hvis en kommune vil opføre en ny skole, så stiller de krav til bygherre om udledning af CO2 pr. kvadratmeter. Derfor skal man jo vide, hvor meget stålet belaster miljøet, og derfor har vi også en CO2-beregner under udvikling, som vil være klar til kunderne i løbet af året, siger Søren Pliniussen.

Med den beregner i hånden vil kunderne fremover vide nøjagtigt, hvor meget CO2 der udledes fra de enkelte stålkvaliteter, som Tibnor har på hylderne.

Og der er i det billede stor forskel på, om stålet kommer fra en omsmeltning af skrot i Europa eller skal produceres i Asien ud af jernmalm. Produktion fra malm koster langt mere udslip af CO2.

Eksempelvis er bjælker, stangstål og armeringsstål i Tibnor produceret af 100 procent skrotbaseret stål.

- Som grossist anser vi det for vores rolle at levere de her bæredygtige muligheder til markedet, men det er i sidste ende slutkunderne, der bestemmer tempoet i udviklingen. Vi vil meget gerne den grønne linje, men vi er også nødt til at servicere markedet ud fra den aktuelle efterspørgsel, siger Søren Pliniussen.

Ser frem til CO2-told I EU

Salgsdirektøren sammenligner kundernes stålindkøb med, at det også er den enkelte forbruger, som i sin private husholdning også selv vælger, om man kører økologisk eller konventionelt på sine madvarer.

Derfor ser han også frem til den kommende EU-told kaldet CBAM, som er skabt for at forsvare den europæiske produktion af fossilfrit stål og stålprodukter med minimeret udslip af CO2 mod billigere og mere miljøbelastende stål fra specielt Asien.

Artiklen er en del af temaet Råvarer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.074