23948sdkhjf

Automatik 2012: Maskinsikkerhed på programmet

Konsulentvirksomheden Maskinsikkerhed ApS er i år vært ved hele fem foredrag på Automatik-messen.
Sikkerhedskrav til hydraulik og pneumatik
Maskindirektivets krav til indretning af hydraulik og pneumatik er blevet opdateret i standarderne DS/EN ISO 4413 og 4414, der trådte i kraft i november 2011.

Rigtigt mange maskiner indeholder hydraulik og/eller pneumatik. Fabrikanter og designere skal kende og efterleve de krav, der er angivet i de relevante standarder.

Maskinsikkerhed ApS gennemgår i hovedtræk de væsentligste ændringer og afklarer spørgsmål, så man får et overblik over, hvad man skal gøre anderledes i forhold til tidligere.

Foredraget finder sted tirsdag den 11. september kl. 10.45-11.15 i Gunnar Nu Salen. Foredragsholder er Thomas Petersen, Maskinsikkerhed ApS.

Sikkerhedskrav til robotceller jf. DS/EN ISO 10218-2
Maskindirektivets krav til indretning af robotceller anvises i standarden DS/EN ISO 10218-2, der trådte i kraft i november 2012.

Robotter er løsningen på mange udfordringer i danske virksomheder, både for produktivitet, arbejdsmiljø og meget andet. De er også en del af udviklingen i dansk industri, så der vil komme mange flere robotter. Den nye standard giver både stramninger og lettelser i forhold til tidligere praksis i branchen. Standarden stiller krav til, hvordan projektering og design kan/skal gennemføres og dokumenteres.

Købere af robotceller kan bruge standarden i formulering og diskussion af forskellige løsninger, så man er enige om, hvordan en ny celle skal indrettes og til den efterfølgende lovpligtige kontrol før cellen tages i brug. Maskinsikkerhed ApS giver en kort gennemgang af de vigtigste nye regler, krav og ansvar og det nye begreb ”Robotintegratoren”.

Foredraget finder sted tirsdag den 11. september kl. 11.30-12.00 i Gunnar Nu Salen. Foredragsholder er Thomas Petersen, Maskinsikkerhed ApS.

Sikkerhedskrav ved fjernstyring af maskiner
Både robotter og kemiske processer kan ofte overvåges og styres hjemmefra. Hvilke krav skal opfyldes, for at det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt?

Mange maskiner og procesanlæg har fået påbygget fjernovervågning, og efterfølgende fjernstyring, ofte via internettet. Påbygningen er ofte lavet, efter at maskinerne er designet, hvilket desværre har medført flere alvorlige ulykker, fordi krav til sikker indretning ikke var opfyldt. Der er ved at være klare regler for trådløse styringer, men man er ofte nødt til selv at designe krav til fjernstyring.

Maskinsikkerhed ApS gennemgår de væsentligste krav og regler, og anviser hvordan man hensigtsmæssigt kan få fjernstyring indarbejdet både i nye maskiner/anlæg, og når man ændrer eksisterende.

Foredraget finder sted tirsdag den 11. september kl. 13.00-13.30 i Gunnar Nu Salen. Foredragsholder er Hans Morten Henriksen, Maskinsikkerhed ApS.

CE-mærkning af bygningsautomatik
CE-mærkning af maskiner i bygninger, fx CTS-anlæg, cirkulationspumper, solafskærmning, brandspjæld, varmepumper mv: Krav, regler, ansvar og opgaver.

Bygningsautomatik som CTS-anlæg, varmepumper mv. består ofte af flere leverancer. Ofte er det et forhandlingsspørgsmål, hvem der skal være fabrikant af det samlede anlæg, dvs. hvem der har ansvaret for den endelige CE-mærkning, jf. maskindirektivet og evt. trykdirektivet. Desuden er der yderligere krav til indbygningen jf. stærkstrømsbekendtgørelsens afsnit 6.

Maskinsikkerhed ApS giver en kort gennemgang af krav, regler, ansvar og opgaver, så man får et overblik over sine egne maskiner, maskindele og opgaver.

Foredraget finder sted tirsdag den 11. september kl. 14.00-14.30 i Gunnar Nu Salen. Foredragsholder er Christian Hansen, Maskinsikkerhed ApS.

Sikre styresystemer på maskiner; DS/EN ISO 13849-1 og -2
Fra 1. januar 2012 gælder der nye krav til indretning af maskiners sikkerhedsstyresystem, efter at standarden DS/EN 954-1 endeligt blev trukket tilbage. Maskindirektivets krav til indretning af maskiners sikkerhedsstyring tolkes nu i standarden DS/EN ISO 13849-1.

Standarden DS/EN ISO 13849-1 indeholder meget nyt, som det kan tage en del tid at sætte sig ind i, ligesom den efterfølgende validering af styringen også er en udfordring. Maskinsikkerhed ApS gennemgår i hovedtræk de væsentligste begreber og anviser veje igennem opgaverne med design, dokumentation og validering af maskiners sikkerhedsstyring.

Foredraget finder sted tirsdag den 11. september kl. 15.00-15.30 i Gunnar Nu Salen. Foredragsholder er Christian Hansen, Maskinsikkerhed ApS.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095