23948sdkhjf

Silhorko sikrer varmt vand til solvarmeanlæg

Vandbehandlingsspecialisten står bag et kæmpe vandreservoir til Sunstore 4-solvarmeanlægget på Ærø.
Sunstore 4 er dimensioneret til at forsyne halvdelen af Marstals beboere med varmt vand – hele året. Men når det er overskyet eller vinter, vil produktionen på anlægget i sagens natur være lavere – og hvad gør man så?

Her kommer varmelageret ind i billedet. For at kunne levere varmeenergi hele året er det nødvendigt at have en form for stødpude eller buffer, der kan holde på varmen, og her benytter man sig ofte af et såkaldt damvarmelager, der i al sin enkelhed blot en kæmpestor vandbeholder med vand opvarmet til 75-85°C af solvarmeanlægget.

Store mængder vand på kort tid
Et konsulentfirma foretog de indledende jordbundsundersøgelser, og der blev samtidig undersøgt, hvor de mange kubikmeter vand skulle leveres fra. Da Ærøs vandværker ikke kunne levere den nødvendige mængde vand i inden for tidsrammen, måtte man finde en anden løsning.

Marstal Fjernvarme kontaktede derfor Silhorko, der siden 1936 har specialiseret sig i vandbehandling til både teknisk vand og drikkevand, for at finde en løsning. Sammen vurderede de, at det bedre kunne betale sig økonomisk, miljømæssigt og tidsmæssigt at få leveret grundvand direkte fra tre nærtliggende grundvandsboringer, rense det til drikkevandskvalitet og bagefter blødgøre det.

Parterne påbegyndte en planlægningsfase. De mange liter vand skulle kun produceres én gang, og derfor var et udlejningsanlæg et oplagt valg. Samtidig skulle den store mængde vand leveres relativt hurtigt, så solvarmeanlægget kunne startes op på et gunstigt tidspunkt. Den erfarne ingeniør Jan K. Laursen fra Silhorko var projektleder på vandbehandlingsopgaven. Han regnede på tallene og fandt frem til en løsning, der kunne producere vandet på under 70 dage.

Et meget stort hul i jorden
75.000 kubikmeter vand fylder rigtig meget. Så meget at det udgør en stor sø på 150x120 meter, og 16 meter dyb på det dybeste sted.

Efter udgravning blev hullet foret indvendigt med tykke, sammensvejsede plastduge, der både isolerer og tætner, så intet vand kan undslippe. Ganske kort tid efter opsætning blev vandbehandlingsanlægget sat i drift, og på under 70 døgn blev damvarmelageret fyldt op med vand af den nødvendige, blødgjorte kvalitet. Til sidst blev der lagt et isolerende låg af tykke skummåtter på.

Ubehandlet råvand skulle renses
Vandet fra damvarmelageret cirkulerer (ligesom fjernvarmevandet) i rør, varmevekslere og varmepumper, og det stiller høje krav til vandkvaliteten. Det skal være så rent, at der ikke sætter sig kalk, rust, partikler eller organiske materialer i maskineriet.

Det leverede råvand var ubehandlet grundvand, og kunne derfor ikke føres direkte i damvarmelageret. Det skulle først blødgøres, en proces der fjerner calcium og magnesium.

Blødgøring kan udføres kemikaliefrit med ionbytning, men kræver en vandkvalitet, der minimum overholder drikkevandskravene. Det var derfor nødvendigt først at filtrere vandet for jern og mangan gennem trykfiltre inden blødgøringsprocessen. Silhorko sammensatte et behandlingstrin med to trykfiltre i parallel drift, samt tre ionbytteranlæg med kontinuerlig produktion. Ved at time skylle-faserne i trykfiltrene og ionbytteranlæggenes regenerationsfaser, var det muligt at etablere en stabil og ubrudt leverance af blødgjort vand til damvarmelageret.

Permanent installation
Selvom damvarmelageret er overdækket og et lukket system, vil der uvægerligt over tid foregå en fordampning, ligesom der er risiko for små lækager i ny og næ. Derfor har Marstal Fjernvarme installeret et mindre, permanent blødgøringsanlæg af typen SM82-F fra Silhorko, der kan efterfylde damvarmelageret, når det er nødvendigt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093