23948sdkhjf

Stålkommentar: Prisstigninger i vente

Efterspørgsel på stål forventes at falde lidt i fjerde kvartal, men stadig ligge på et stabilt niveau i Europa. Samtidig ses fra leverandørernes side stigninger i legeringstillæg og energiomkostninger, mens markedsprisen fortsat er nogenlunde stabil.

Det skriver Henrik Ørskov, Nordic CPO hos Damstahl, i en markedskommentar.

Påvirkning fra verdensforhold

Krigen i Ukraine er der stadig, og selv om de ukrainske tropper har god succes i de østlige og sydlige dele af landet, er situationen fortsat kritisk og ikke særlig transparent.

Gasforsyningssituationen synes mere stabil, og selv om North Stream 1 har været mere eller mindre ude af drift, er gaslagrene til forsyning af særligt Midteuropa fyldte op mod vintersæsonen – hvor Norge har leveret store mængder.

Forsyningssituationen i Kina er også ved at stabilisere sig. Damstahl ser ikke længere de samme ophobninger i forsyningskæden og containerraterne (CCFI CN-EUR), som har haft en faldende tendens siden februar 2022, er nu faldet mere end 20 procent siden august 2022 og er på samme niveau som i juni 2021.

Seneste nyt fra industrien i Kina og Taiwan melder om en øget produktion og øgede hjemlige aktiviteter, også det kinesiske produktions-PMI indikerer vækst.

Spændingen mellem Kina og Taiwan medfører dog fortsat en masse spekulationer og en ægte frygt for stabiliteten og dermed den globale økonomi.

Prisudvikling

Nikkel (LME tre måneder)

Hen over sommeren og særligt i september oplevedes igen voldsomme udsving i LME’s nikkelnotering. Udgangspunktet før sommer var 21.000 dollars/ton, og noteringen toppede i september på cirka 24.000 dollars/ton, hvilket Damstahl troede kunne være et tegn på en stabil udvikling i den rigtige retning. De forventninger forsvinder som dug for solen, når man ser på oktober, hvor nikkelprisen er dykket til cirka 22.000 dollars/ton.

INSG (The International Nickel Study Group) spår enorme lagerniveauer på LME til årsskiftet. Lige nu er det ikke let at få øje på, og med LME’s planer om at forbyde nikkel fra Rusland er det svært at tro på store mængder nikkel på lager i den nære fremtid. Faktisk burde et forbud mod nikkel fra Rusland lægge noget mere pres på udbuddet og derfor øge priserne. Damstahl forventer et sæsonmæssigt højdepunkt i fjerde kvartal i intervallet 30-33.000 dollars/mt, og at året slutter omkring 24.000 dollars/mt.

Krom

Mod Damstahls og andres forventninger udviser krom-afgiften for fjerde kvartal 2022 et fald på 17 procent til et niveau på 1,49 dollars/lb, mens spotpriserne for krom snarere er til den højere side. Årsagerne til dette kan være mange - men højst sandsynligt drevet af lavere efterspørgsel som følge af en samlet set lavere produktion. Med de høje energiomkostninger går priserne for krom formentlig i vejret igen for første kvartal 2023.

Energiomkostninger

Energiomkostningerne toppede i slutningen af august, da North Stream 1 blev lukket ned, og der opstod stor frygt for underforsyning. Faktisk var denne frygt kun følelsesbetonet og drevet af medierne - særligt Norge har støttet EU i at få fyldt gaslagrene op for at være forberedt på vinteren.

For så vidt værkernes energitillæg ser man kun en lille stigning i oktober med forventning om yderligere et lille løft i november, og det er klart, at energiomkostningerne på det aktuelle, høje niveau i Europa medvirker til et ulige konkurrenceniveau på globalt plan, da det kun er et europæisk tema. Men alt i alt har gaspriserne lige nu ramt deres højdepunkt.

Konklusion

Selvom efterspørgslen stadig er til den lave side, og lagerbeholdningerne igen bliver øget som effekt af åbningen af ​​ny safeguard-kvote for fjerde kvartal, forventer Damstahl stigninger i basispriserne, især for flade produkter og efterfølgende også for rør. Sker det ikke, vil produktionsomkostningerne simpelthen være for høje for værkerne og producenter i EU, og man vil højst sandsynligt se yderligere reduktion/nedlukning af produktionslinjer.

Priserne vil forblive stabile for lange produkter, men her beregnes energiomkostningerne separat, og de øger den effektive pris betragteligt.

Stålkommentaren er udarbejdet af Damstahl. Metal Supply påtager sig ikke ansvar for forecasts.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094