23948sdkhjf

Maskinproducent lander millionaftale

Inden for ét år kommer et produktionsanlæg udviklet og bygget i Birkerød i Danmark til markant at skærpe produktion af medicinske sensorer hos The University of Newcastle i Australien.

Den danske ingeniørvirksomhed Grafisk Maskinfabrik har indgået en kontrakt med det australske universitet om salg af den rullebårne tyndfilmmaskine Solar-300 Coating Platform. Printeren bruger en teknologi kaldet roll to roll-print, som gør den i stand til at masseproducere såkaldte funktionelle materialer til brug i for eksempel fleksible solceller, brændstofceller og litium-ion-batterier.

Udgaven, der bliver specialbygget til The University of Newcastle, skal bruges til at massefremstille tynde plaststrimler med medicinske sensorer til tjek for diabetes. I stedet for den klassiske priktest skal man blot slikke på strimlens sensorer, som kan analysere glukoseniveauet i personens spyt – en teknologi som universitet selv har udviklet.

- Aftalen er en milepæl for os. Vi har før leveret denne type maskine målrettet produktion af solceller og batterier, men denne er den første, der er bygget specifikt til massefremstilling af medicinske sensorer. Samtidig er vi med til at flytte en lovende teknologi fra laboratoriet og ud i produktion, hvor den kan gøre gavn i samfundet, siger Uffe Nielsen, administrerende direktør hos Grafisk Maskinfabrik.

Enormt vækstpotentiale

Købet af printeren sker fra The University of Newcastles side i samarbejde med en industripartner, som har deltaget i udviklingen af den medicinske teknologi. Under forskningsprojektet indgik en tilsvarende maskine udviklet til fremstilling af solceller.

Printteknologien ”Slot-die coating” kan bruges til stort set alle typer elektronik fra skærme i telefoner til brændstofceller i elbiler. Og særligt produktion relateret til den

grønne omstilling – for eksempel solceller og batterier – er et område, som Grafisk Maskinfabrik ser et stort potentiale i.

- Rullebåren tyndfilmprint kan være en ret potent drivkraft i den grønne omstilling. Vores maskiner kan for eksempel flytte produktionshastigheden af solceller fra 10 centimeter i minuttet til op imod 40 meter, siger Uffe Nielsen.

Fokus er derfor i høj grad rettet mod Tyskland, Frankrig og USA, hvor store virksomheder i stigende grad efterspørger teknologi til at opskalere produktionen. Eksempelvis er der i USA klyngedannelser af elbilselskaber, der har et enormt behov for brændstofceller. Derfor forventer Grafisk Maskinfabrik også at prioritere denne produktion i de kommende år.

- I dag kan vi producere to til tre produktionslinjer om året, og den kapacitet vil vi gerne fordoble over de kommende tre til fire år. Med tiltagende livsstilssygdomme og den grønne omstilling bliver efterspørgslen kun større, så det er enormt marked, vi er blandt de førende på, siger Uffe Nielsen.

Grafisk Maskinfabrik forventer at levere den godt 20 meter lange produktionslinje til The University of Newcastle inden for et års tid.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078