Producent af mini-kraftvarmeværker satser på en plads ved siden af varmepumperne
Hos EC Power i Hinnerup ved Århus arbejder 100 mand med at udvikle, bygge, sælge og servicere mini-kraftvarmeværker. Sidste år gav det et overskud på 17 millioner kroner i runde tal. Året før lød overskuddet på 12 millioner kroner.
Der er altså penge i det – men ikke på dansk jord. Direktør Bjarne Bogner håber, at det ændrer sig, men det er ikke noget, han vil sætte alle sine sparepenge på.
- Jeg har ingen ambitioner i Danmark. Det er dumt det, der foregår. Vi kan ikke få både varmepumper og elbiler og så samtidig spare 10 procent af strømmen. Vi kan heller ikke kun satse på nye teknologier. Vi bliver nødt til at kombinere eksisterende teknologier. De sidste 20 år har man kigget på brændselsceller, og det er ikke blevet til noget. Vi har løsningen. Vi skal bare have lov at bruge den optimalt, siger Bjarne Bogner.
Mini-kraftvarmeværker går som varmt brød
EC Powers mini-kraftvarmeværker er ikke en ny opfindelse. Langt fra. Bjarne Bogner og hans team har i årevis langet anlæg over disken – bare ikke på hjemmemarkedet.
- Vores største marked er Tyskland. Vi sælger dog til en mængde europæiske lande, blandt andre England og Polen, fortæller Bjarne Bogner, der også har kikkerten rettet mod det amerikanske marked.
Og han har som sagt tjent penge på det. Også i 2021, selvom regnskabsåret har været præget af en del usikkerheder og skift i de enkelte markeder blandt andet på grund af corona-pandemien.
- Vi har en sund drift i virksomheden, og vi ligger her i 2022 lidt foran sidste år, fortæller han og henviser til den økonomiske status i EC Powers indeværende regnskabsår.
Han har da også store forventninger til det endelige resultat for året.
- Vi ser en polarisering i markedet. Vi tænker derfor, at vi har en god berettigelse, også fremadrettet, når man kigger på, hvad vores produkter kan, siger Bjarne Bogner, der forventer et tilsvarende eller bedre resultat til næste år.
Minikraftværkerne og varmepumperne
Når EC Power sælger et mini-kraftvarmeværk i Tyskland, står det mestendels alene. Selvom EC Power ville få fodfæste og berettigelse på dansk jord, betyder det ikke, at det samme kommer til at ske her. Det ved Bjarne Bogner godt.
Han ser derfor en fremtid for sig, hvor hans mini-kraftvarmeværker kan få en plads ved siden varmepumperne i den grønne omstillings tjeneste.
- Man vil gerne af med gaskedlerne og Putins gas, men tager man en kedel ud, bliver det sværere at sikre elforsyningen. Derfor foreslår vi, at man sætter et mini-kraftvarmeværk ind, hvor det giver mening, blandt andet ved skoler, virksomheder og landbrug, men sammen med en varmepumpe. På den måde støtter man også op om forsyningssikkerheden, siger Bjarne Bogner og uddyber:
- Hvis der står en 500 kW gaskedel, og man skifter den ud med en varmepumpe, så får man et problem med elnettet. Hvis man tager en mindre varmepumpe og et mini-kraftvarmeværk, så kan man forsyne bygningen med varme og selv producere det meste af strømmen på sit mini-kraftvarmeværk – uden at det stiller krav til elnettet.
En kombination af en varmepumpe og et mini-kraftvarmeværk vil altså i Bjarne Bogners optik ikke skabe kapacitetsproblemer på elnettet. Og samtidig vil det også spare på elregningen.
- Anlægget kan også køre efter elpriserne. Når strømmen er dyr (knap), så laver vi den selv, men når den er billig (rigelig), så bruger vi af strømmen på elnettet, forklarer han.
Gas-paradokset
At Bjarne Bogner er fortaler for, at vi skal af med Putins gas, er lidt af et paradoks, da hans anlæg netop kører på gas.
Men det ene udelukker ikke det andet, siger han.
- Vi vil gerne af med Putins gas, og med vores løsning kan vi nemt halvere gasforbruget. Og den gas, der er i det danske net, er 30 procent biogas. Inden for få år rammer det 100 procent, siger han.
Samtidig vil mini-kraftvarmeværkerne løse et par udfordringer, vi står over for, forklarer han.
- Der bliver ved med at være biogene gasser, der skal høstes, og der bliver ved med at være tidspunkter, hvor det ikke blæser, og der skal vi have andre løsninger, siger Bjarne Bogner.
Han tror nemlig ikke på en 100 procent elektrificering af samfundet.
- Vi kommer ikke til at have en 100 procent elektrificering. Så meget kobber er der ikke i verden. Det kommer ikke til at ske. Vi har brug for onsite-produktion, der ikke er afhængig af, at det blæser, eller solen skinner, og som kan reagere på elpriserne, pointerer han.
Produktion i Danmark
EC Power har produktion i Danmark. Og leveringstiden på et anlæg er kort.
- Produktionen er tilrettelagt, så vi kun har assembly og test. Komponenterne kommer fra vores underleverandører. Vi har fem-seks mand til at gå i produktionen. Det tager os to timer at bygge et mini-kraftvarmeværk, siger Bjarne Bogner.
Den eneste sten på vejen – og i skoen – er komponentmangel og ventetider. EC Power er nemlig ligesom alle andre udfordret på den front.
- Der er en bedring i andet halvår af 2022, men det billede, vi ser, er, at alle har købt meget mere, end de skal bruge, så det har bidraget til komponentmanglen, siger han.
Komponentmangel til trods, så kan han stadig levere rimelig hurtigt på en forespørgsel.
- Vi leverer typisk fra dag til dag. For enkelte anlægstyper er leveringstiden seks uger, fortæller Bjarne Bogner
Danmark og den store verden
Bjarne Bogner tror som nævnt tidligere ikke på, at han får en adgangsbillet til det danske marked sådan lige med det samme. Der er en lang række udfordringer, der gør, at lige netop hans produkt får svært ved at penetrere det danske marked.
- Der er matrikelkrav, ejerkrav, rådighedsbetaling og mange andre monopolforanstaltninger. El er slet ikke givet frit, siger Bjarne Bogner.
I stedet søger han andre græsgange.
- Vi tror på eksporten. Vi har entreret med en partner i Nordamerika. Det tror jeg mere på end på Danmark, siger han, og tilføjer:
- Det er min lange erfaring, at særinteresser styrer dansk energipolitik mere end de bedste løsninger, da vores kære politikere mestendels kommer fra statskundskab og ikke fra naturvidenskab, så har særinteresserne - elektrificerings-trolde - let spil.