23948sdkhjf

Minister i dialog med små eksportører

Handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr mødes torsdag med udvalgte medlemmer af Håndværksrådet til en workshop om de barrierer for eksport, som mange SMV’ere møder.
Handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr møder ni små og mellemstore virksomheder, der alle eksporterer og alle har erfaringer, som ministeren kan lære af.

Carl Hansen & Søn Møbelfabrik i Aarup, der producerer danske designklassikere, lægger hus til torsdagens workshop, der foregår fra 13.30 til 16.00.

- Rigtigt mange små og mellemstore virksomheder eksporterer i dag til vores nærmarkeder, og vores medlemsundersøgelser viser, at også fjernere markeder som fx BRIK-landene ligger inden for mange små og mellemstore eksportørers rækkevidde. Der er dog ingen tvivl om, at der er et kolossalt uudnyttet eksportpotentiale blandt Danmarks små og mellemstore virksomheder. Derfor er det glædeligt, at Pia Olsen Dyhr har taget imod vores invitation til en uformel diskussion om de barrierer for eksport, SMV’erne oplever, siger Håndværksrådets internationale chef, Jens Kvorning.

Seks barrierer for små og mellemstore virksomheders eksport
Håndværksrådets medlemsvirksomheder har peget på seks områder, hvor fx Eksportrådet, som Pia Olsen Dyhr er politisk ansvarlig for, kan bakke op om små og mellemstore danske virksomheders eksportambitioner:

1. Mere gennemsigtighed og faste rammer i eksportfremmesystemet
Mangel på gennemsigtighed får SMV’er til at opgive eksportplaner eller begrænse sig til nærmarkederne. Håndværksrådet ønsker en One-stop-shop, der effektivt kan hjælpe små eksportører ud på nær- og fjernmarkeder.

2. Vedholdenhed og grundig rådgivning ved opstart
Fase 1 til forberedelse af eksportfremstød er stort set sparet væk, eksportforberedelseskonsulentordningen bliver nedlagt, startpakkeordningen beskæres kraftigt og Vitus-programmet ophører. Håndværksrådet peger på, at det efterlader små eksportører uden redskaber til at eksportere og dermed skabe værdi for Danmark.

3. SMV-eksportører mangler netværk blandt andre eksportører
Netværk kan skabe værdifulde synergier og innovation blandt eksporterende SMV’er. Håndværksrådet opfordrer Eksportrådet til at medvirke til at oprette og facilitere eksportgrupper og –netværk blandt SMV’er.

4. Mangel på kvalificerede eksportmedarbejdere
Mange SMV’er klager over, at de alt for sjældent finder kvalificerede eksportkonsulenter på ambassader og konsulater. Håndværksrådet opfordrer Eksportrådet til at rekruttere medarbejdere med stor erfaring fra praktisk eksportarbejde for SMV’er.

5. Tekniske handelshindringer spænder ben for SMV’er
Selv efter 20 år med EU’s indre marked betyder tekniske handelshindringer, at mange SMV’er må opgive deres eksportplaner. Håndværksrådet opfordrer til, at man fra politisk side på EU-plan styrker arbejdet for at rydde tekniske handelshindringer af vejen.

6. Manglende finansieringsmuligheder bremser dansk eksport
Andre lande, som vi konkurrerer med, har bedre støtteordninger end de danske, og det rammer de danske SMV’er. Problemet er endnu større på vækstmarkederne. Håndværksrådet opfordrer til, at niveauet for eksportstøtteordningerne føres tilbage til niveauet i 2001, og at pengene bruges på SMV, hvor de gør en forskel og ikke på store erfarne eksportører, der kan betale selv.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094