Flere hænder til den grønne omstilling
Ser man udelukkende på installationsbranchen med en bekymret mine over den mangeårige mangel på arbejdskraft, kan de generelle nedgangstider i det danske samfund nærmest vinkles positivt. Problemet er gået fra kritisk til bare problematisk.
- Der er færre virksomheder, der erklærer mangel på arbejdskraft, mens der i et stigende antal firmaer er opstået mangel på opgaver. Det er dog i høj grad bestemt af virksomhedernes nicher samt geografiske placering, forklarer Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom i Teknik Arbejdsgiverne.
Den grønne omstilling vil brage videre. Der er vi overbeviste om på baggrund af de politiske beslutninger, der er sat i værk Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom i Tekniq Arbejdsgiverne
Hun fortæller, at man altså kan se effekten af den generelle opbremsning i både det offentlige og private forbrug. Installationsbranchen er dog anderledes end andre brancher, da særligt den grønne omstilling betyder, at mange virksomheder fortsat kværner videre.
- Den grønne omstilling vil brage videre. Der er vi overbeviste om på baggrund af de politiske beslutninger, der er sat i værk, om Power-to-X, ladestandere til el-biler, solceller etc. Det modvirker den generelle opbremsning, hvilket betyder, at der stadig vil være brug for en masse hænder og hoveder, siger Maria Schougaard Berntsen.
Råber politikerne op
Hun håber at se den samme politiske vilje i tiltag, der skal sikre den nødvendige arbejdskraft til at føre omstillingen ud livet. På den korte bane kunne Tekniq Arbejdsgiverne godt tænke sig, at det blev nemmere at benytte udenlandsk arbejdskraft.
Politikerne skal i gang med at lave et løft, så det ikke længere eksisterer som andenrangsuddannelser. Det skal udvikles fra bunden af. Og ikke blot gennem et forsøg på at lave en billig kopi af det almene gymnasium. Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom Tekniq Arbejdsgiverne
En større tilkomst af arbejdskraft udefra løser dog ikke problemet i sig selv. Det er et supplement, der samtidigt også udfordres af en stor konkurrence i EU om de ekstra hænder til den grønne omstilling. Vigtigst er det derfor at sikre et mere solidt flow herhjemme, hvor der skal styr på erhvervsuddannelserne.
- Politikerne skal i gang med at lave et løft, så de ikke længere eksisterer som andenrangsuddannelser, siger hun og uddyber:
- Det skal udvikles fra bunden af. Og ikke blot gennem et forsøg på at lave en billig kopi af det almene gymnasium. Det vil også være tiltrængt, hvis de uddannelser, der har overskud, fritages for at finansiere dem, der kører med underskud. Dermed kan de investere deres overskud i tidssvarende udstyr.
Branchen selv har også arbejde at gøre
Man skal dog ikke bare overlade problemerne til politikerne. Eksempelvis står virksomhederne med en essentiel opgave, der handler om at holde længere på deres seniorer. Branchen står over for nogle store årgange af installatører, der er på vej på pension.
Vi har udviklet svejsekurser og lignende til ufaglærte, så de kan varetage mindre komplicerede dele af etableringen af eksempelvis fjernvarme. Dermed kan de faglærte koncentrere sig om de områder, hvor de er mest nødvendige Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom Tekniq Arbejdsgiverne
Også i Tekniq Arbejdsgiverne tænkes der ud af boksen for at kompensere for de manglende hænder. Et af disse tiltag handler om at udvide arbejdsstyrken, der kan bidrage til den grønne omstilling.
- Vi har udviklet svejsekurser og lignende til ufaglærte, så de kan varetage mindre komplicerede dele af etableringen af eksempelvis fjernvarme. Dermed kan de faglærte koncentrere sig om de områder, hvor de er mest nødvendige. Samtidigt får de ufaglærte nogle kvalifikationer og måske endda også motivation til at tage en voksenuddannelse, fortæller Maria Schougaard Berntsen.