Hunderobot kortlægger Mønsted Kalkmine
Hvordan forløber de 60 kilometer lange underjordiske gange i Mønsted Kalkmine egentlig? Det har Mønsted Kalkmine forsøgt at kortlægge i samarbejde med "hunderobotten" Spot og robotspecialist Jonas Bæch fra Teknologisk Institut.
Robotten har vandret igennem gangene i minen og ved hjælp af laser kortlagt de vidtforgrenede gange.
Målet var at afprøve, hvordan robotten ville klare sig i et mørkt kuperet terræn med et udfordrende underlag.
- De underjordiske gange i Mønsted Kalkgruber udgør en spændende mulighed for at teste algoritmer, sensorer og robotteknologi af i vanskeligt terræn, siger Jonas Bæch.
Testen gik tilfredsstillende.
- Robotten bestod testen, og vores sensoralgoritmer og opmålingsøvelse fungerede også som håbet, fortæller Jonas Bæch.
- Nu findes der ikke mange miner og andre brugsscenarier under jordoverfladen lige i Danmark, men vores test viser, at robotteknologien er nået til et udviklingsstadie, som gør, at man i høj grad godt kan tænke i anvendelsesmuligheder uden for fabriksgulvet, siger han.
Bedre overblik
Robottens opmålinger skal bruges til at få et bedre overblik over gangene.
- Opmålingerne fra robotten kan vi bruge til at blive klogere og bedre vejlede vores gæster om de faktiske forhold i grotterne. Meget af det materiale, vi har i dag, er baseret på skøn og cirka-beregninger, siger Tina de Linde, der er direktør for Mønsted Kalkgruber.
- Herudover tænker vi også, at det vil kunne hæve sikkerhedsniveauet yderligere, hvis vi med opmålingerne endnu mere præcist kan korrelere den overjordiske placering af forskellige underjordiske punkter, siger hun.
Kortlægger i tre dimensioner
Teknologisk Institut har testet som Spot i mange forskellige scenarier, for eksempel som indsatshund i beredskabet, førerhund for blinde, en hjælpende hånd på byggepladsen og hegninspektør i lufthavnen.
Baseret på erfaringerne indtil nu er et af de brugsscenarier, hvor Jonas Bæch ser størst potentiale for de terrængående robotter, i rollen som kortlægger i tre dimensioner.
- Der er særligt interessante perspektiver i at kunne automatisere gentagende registreringsopgaver, eksempelvis i byggebranchen, hvor der er meget at vinde, hvis man opdager fejl tidligt i processen, siger robotspecialisten.
Medarbejdere på store byggepladser bruger nemlig i omegnen af 250 timer om måneden på manuelt at registrere bygninger med laserscanning og fotografering for at dokumentere byggeriet kvalitet og fremdrift. En opgave en robot med fordel kunne overtage.
Artiklen er en del af temaet Fremtidens Automation.